Evenementen

Vlaamse Tongen: literair-culinair programma

Op zondagmiddag 9 september aanstaande is schrijver Geert van Istendael te gast in het Vlaams Cultureel Kwartier in Nijmegen. In het nieuwe literair-culinaire programma Vlaamse Tongen wordt hij door schrijver en kok Leon Gommers aan de tong gevoeld over eten, maar ook over de huidige politieke situatie in België.

Vlaamse Tongen is een literair-culinair programma waarin Vlaamse schrijvers door auteur en kok Leon Gommers worden geïnterviewd over hun relatie met eten, het belang van eten in de literatuur, de zintuigen en de geur en smaak van het verleden. De Vlaamse gast krijgt een streekgerecht uit eigen regio of een Gelders produkt te proeven en schrijft een nieuw gedicht, verhaal of column waarin de smaak- of geursensatie en de daaruit voortvloeiende associaties centraal staan. Tijdens het programma draagt hij of zij de nieuwe tekst voor.

In de eerste aflevering van Vlaamse Tongen is Geert van Istendael te gast. Hij publiceerde romans, verhalen, gedichten en essays en werd vooral bekend met zijn essaybundel Het Belgisch labyrint (1989). In het verleden was hij journalist en nieuwslezer van het VRT-journaal. Van Istendael is gefascineerd door het Belgische politieke bestel en in het bijzonder door zijn geboorte- en woonstad Brussel. In interviews verklaarde hij meerdere malen een voorstander te zijn van een Heel-Nederland, een Benelux, waarin de talen Duits, Frans en Nederlands en de culturen elkaar ontmoeten en verrijken. Niet vreemd dus dat hij in 2005 Mijn Nederland uitbracht en eerder dit jaar Mijn Duitsland, met scherpe observaties van de cultuur in beide landen. Momenteel is hij één van de vier stadsdichters van Brussel.

Speciaal voor Vlaamse Tongen schreef Van Istendael een nieuwe tekst over pansj, oftewel Brusselse pens. Hij leest die tekst voor en legt uit wat er zo bijzonder is aan een goede pansj. En natuurlijk vragen we hem naar zijn opvattingen over de huidige politieke situatie in België.

Verder levert ook Victor Vroomkoning, bakkerszoon en als stadsdichter van Nijmegen collega van Van Istendael, een bijdrage, en kan het publiek natuurlijk ook zelf proeven van heerlijke Gelderse streekprodukten!

Aanvang: 15.00 uur
Lokatie: tweede verdieping Vlaams Arsenaal, Arsenaalpoort 6, Nijmegen
Entree: EUR 10,- (inclusief hapjes!)

Wat?Vlaamse Tongen: literair-culinair programma
Waar?Nijmegen, Nederland
Wanneer?09/09/2007
Meer informatie?Vlaams Cultureel Kwartier
06-27144220
info@vcknijmegen.nl
Website