Evenementen

Colloquium 'Literatuur in Nederland en Vlaanderen tijdens de jaren dertig'

Als zwaartepunt voor haar onderzoekslijn-neerlandistiek koos de Wetenschappelijke Onderzoeksgemeenschap 'Literatuur, literatuuropvattingen, literatuurwetenschap: interactie en conflict' - kortweg Olith - de afgelopen jaren de literatuur in Nederland en Vlaanderen tijdens de jaren dertig. Het resultaat van succesvolle workshops in Groningen (2006) en Leuven (2007) wordt een in 2008 te verschijnen boek over de literaire kritiek tijdens die periode, waaraan een bijdrage werd geleverd door onderzoekers van 10 universiteiten in Nederland, Vlaanderen, Duitsland en Oostenrijk.

Als vervolg op die reeks activiteiten organiseert Olith in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en het amvc-Letterenhuis een colloquium over de literatuur in Nederland en Vlaanderen tijdens de jaren dertig, beschouwd in haar brede culturele context. Het colloquium zal plaatsvinden van 15 tot en met 17 oktober 2008 op verschillende locaties in Antwerpen. De keuze voor die stad is niet toevallig. Niet alleen viert het Letterenhuis, in 1933 opgericht als 'Museum van de Vlaamsche Letterkunde', in 2008 zijn 75e verjaardag, bovendien zitten we dan middenin het vierjarige programma 'De Stad van Elsschot', dat tussen 2007 en 2010 een van de boegbeelden van de Nederlandse literatuur van de jaren dertig in de schijnwerpers zet.

Drie uiteenlopende gestalten van Willem Elsschot staan daarbij centraal: de stedeling, de zakenman en de burger. Tijdens het colloquium hanteren wij die gestalten als evenzovele vensters op de literatuur en cultuur van de jaren dertig in Nederland en Vlaanderen. Wij willen onderzoeken op welke manier spanningen als die tussen stad en land, tussen zaken en letteren, tussen burgers en dichters karakteristiek zijn voor dat decennium.

Wat?Colloquium 'Literatuur in Nederland en Vlaanderen tijdens de jaren dertig'
Waar?Antwerpen, België
Wanneer?15/10/2008 tot 17/10/2008
Meer informatie?Koen Rymenants
koen.rymenants@arts.kuleuven.be
Website