Evenementen

Arkvaarders in Brokopondo

Arkvaarders in Brokopondo Schrijvers uit Nederland, Vlaanderen en Suriname werken samen op het 8e Kinderboekenfestival in Paramaribo

In nauwe samenwerking met de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname organiseert Stichting NANA voor het vierde achtereenvolgende jaar een programma met schrijvers en kunstenaars uit Nederland, Vlaanderen en uit verschillende districten van Suriname.

Op het Jaarbeursterrein in Paramaribo presenteren tussen 25 en 31 mei deelnemers uit de drie verschillende landen een grootscheeps programma waarvoor tienduizenden bezoekers verwacht worden.

De deelnemers aan het programma van NANA in het Kinderboekenfestival 2008 zijn:
Joke van Leeuwen - NL / Vlaanderen
Anne Provoost - Vlaanderen
Wouter van Reek - NL
Margreet Strijbosch - NL
Heleen Volman - NL
Grace Bellel, danseres - NL
Annemarie van Haeringen - NL (Kofferbibliotheekjes en KBF Marowijne, febr. 2008)
Jet Manrho - NL
Dorus Vrede - Brokopondo (Suriname)
Soecy Gummels - Nickerie (Suriname)
Samsija Palas - Nickerie (Suriname)
Marijke Sajat - Nickerie (Suriname)
Indra Hu - Paramaribo (Suriname)
Arlette Codfried - Paramaribo (Suriname)
Ismene Krishnadath - Paramaribo (Suriname)
Rappa - Paramaribo (Suriname)

Op woensdagavond 28 mei zijn de deelnemers van NANA te gast bij Schrijversgroep '77 in literair café Tori Oso, Fred Derbyweg 76. Dit is de vaste ontmoetingsavond van de Surinaamse schrijvers, elke laatste woensdag van de maand. Op 28 mei zullen Surinaamse en Nederlandse auteurs elkaar interviewen.

Stichting NANA stelt zich ten doel de wereld van het kind via de literatuur te verruimen en maakt daarvoor gebruik van de creatieve kracht van taal in verbinding met andere kunstvormen: beeldende kunst, film, muziek, dans, theater.

De programmering in Suriname weerspiegelt dit. Het schrijversprogramma wordt begeleid door gerichte boekenschenkingen en is ingebed in tal van ondersteunende activiteiten. Deze zijn verenigd onder de noemer 'Luchtbrug', een uitwisselingsproject rondom kinderliteratuur, kunst en taal tussen Nederland, Vlaanderen, Suriname en de Antillen. Hierin zijn projecten ondergebracht als de Kofferbibliotheekjes, de Poem Express, Boek en Film, Boek en Dans, Festivalliedjes, en het internationale leesgroepproject 'Jonge Lezers en hun Schrijvers'.

Een nieuw en groot Luchtbrugproject in 2008 is de literaire danstheaterproductie 'Arkvaarders in Brokopondo'. Deze is gebaseerd op het boek De arkvaarders van de Vlaamse schrijfster Anne Provoost en op poëzie en prozateksten van de Surinaamse dichter Dorus Vrede over het verdrinken van zijn geboortedorp in het stuwmeer van Brokopondo. Ook teksten van Tonke Dragt uit het door Annemarie van Haeringen getekende prentenboek Wat niemand weet, over de ark van Noach, zijn in het script voor de voorstellingen verwerkt. Dit script, waarvoor scenarioschrijfster en danspedagoge Heleen Volman het raamwerk leverde, laat ruimte voor de favoriete passages van de jonge Surinaamse lezers uit de genoemde boeken en gedichten.

In de week voorafgaand aan het Kinderboekenfestival op het Jaarbeursterrein zijn er optredens van bovengenoemde schrijvers op scholen en in kinderhuizen in Paramaribo en Nickerie. In samenwerking met Stichting Autoped/Boekie-Boekie Rotterdam, komt er dit jaar een vervolg op de succesvolle introductie van de Poem Express, een wereldwijd project rondom door kinderen gemaakte gedichtenposters. De Poem Express slaat dit jaar zijn vleugels verder uit in Suriname en gaat behalve naar Paramaribo ook naar Nickerie.

Het centrale programma van het Kinderboekenfestival vindt jaarlijks plaats in Paramaribo, daarnaast zijn er elk jaar festivalprogramma's in twee districten.

NANA zoekt bij de samenstelling van de Nederlands/Vlaamse schrijverslijst bewust naar een goede balans tussen auteurs met ervaring in de regio en deelnemers die voor het eerst naar Suriname gaan.

Annemarie van Haeringen, in 2007 aanwezig op het festival in Paramaribo, heeft haar aandeel aan het festival van 2008 inmiddels al geleverd. Zij reisde haar collega’s in 2008 in feite al vooruit: eind februari 2008 nam zij deel aan het Kinderboekenfestival in Moengo (district Marowijne). In de daaraan voorafgaande weken maakte zij samen met de kinderen in Moengo het prentenboek Tapir en de Kaaiman voor de Kofferbibliotheekjes van NANA. (zie persbericht Tapir en de Kaaiman op reis.)

Joke van Leeuwen, veelbekroond dubbeltalent, dat in Nederland en Vlaanderen nauwelijks introductie behoeft, is ook in Suriname geen onbekende. Zij trad er in voorgaande jaren op voor kinderen en volwassen en leidde er als 'writer in residence' onder meer een workshop creatief schrijven en illustreren voor Surinaamse schrijvers van kinderboeken. Haar laatste boek Een halve hond heel denken gaat over kijken. Met een pak foto's, een stel schilderijen en haar tekenstift bij de hand leert Joke je kijken en wat kijken met je doet. Ze snijdt grote onderwerpen aan, maar doet dat speels en licht.

Wouter van Reek, Margreet Strijbosch en Anne Provoost gaan in 2008 voor het eerst naar Suriname. Wouter van Reek is de schepper van de handgetekende computeranimatie Keepvogel. Voor jonge (en oudere) kijkers van het VPRO televisieprogramma Villa Achterwerk zijn Keepvogel en zijn onafscheidelijke hond Tungsten vertrouwde personages, die later door uitgeverij Leopold ook in prentenboeken vereeuwigd werden. Keepvogel, de uitvinding werd bekroond met een zilveren penseel. De televisieserie Keepvogel werd bekroond met de eerste prijs voor Animated Shorts van het Chicago International Children's Film Festival 2002. Keepvogel is in 2008 de eregast in het Film en Boek programma in Paramaribo. Daarnaast zullen er in dit programma ook halfanimaties worden vertoond van dierenverhalen van Toon Tellegen met tekeningen van Annemarie van Haeringen.

Margreet Strijbosch studeerde Russisch en woonde een paar jaar in Rusland, waar ze correspondent voor de Wereldomroep was. Ze reisde ook veel in andere landen van Oost-Europa. Haar boek Het Geheim van de Witte Dolfijn is geschreven na een bezoek aan de Solovetskyeilanden. Voor jongere kinderen schreef ze onder meer Japie Apekop en de Grijze Tijger - serie. Strijbosch gaat als kinderboekenschrijfster én - mede op verzoek van het Kinderboekenfestival Suriname - als journalist naar het festival. In de laatste hoedanigheid is zij beschikbaar om desgevraagd (in vervolg op de workshop 'De Journalist' van vorig jaar) technische en inhoudelijke adviezen te geven (bijv. over verbetering van de festivalkrant of over het opzetten of verbeteren van een schoolkrant).

Anne Provoost schrijft voor jongeren en volwassenen. Zij publiceerde naast De arkvaarders de romans Mijn tante is een Grindewal, Vallen, De roos en het zwijn en In de zon kijken.Haar laatste publicatie is het pamflet Beminde ongelovigen, waarin de auteur de vraag stelt wat gelovigen bedoelen als ze zeggen dat hun God een plan met hen heeft. Heeft hij dan ook een plan met de niet-gelovigen, en met de planeet waarop zij wonen? In Paramaribo zal Anne Provoost in het kader van het Arkvaardersproject samenwerken met de Surinaamse dichter Dorus Vrede en de danseressen Grace Bellel en Heleen Volman. In verband met dit project zal tevens de documentaire Brokopondo, verhalen van een verdronken land van John Albert Jansen te zien zijn, waarin Dorus Vrede over het stuwmeer terugvaart naar de verdwenen plaatsen van zijn jeugd.

Stichting NANA organiseert sinds 1992 Kinderboeken en Kinderfilmfestivals op de Nederlandse Antillen en Aruba. Partner van NANA voor het Surinaamse programma is de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname.

Het programma van NANA in Suriname in 2008 komt tot stand met steun van Het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds, de NCDO (Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling), het LIRA Fonds, Stichting Lezen Vlaanderen, het Vlaams Fonds voor de Letteren, de Nederlandse Taalunie en het door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerde Lindenweijfonds.

Door een aantal kinderboekenuitgevers, met name Leopold, en voorts Querido, Lannoo, Middernachtspers, Lemniscaat, Gottmer, Malmberg, Mercis, Maretak, Plint, Prometheus, Zwijsen, Boekie-Boekie en andere gulle gevers werd een groot aantal boeken geschonken alsmede ander waardevol materiaal.

Voorts was er de welkome steun van andere instellingen en personen, waaronder scholen en onderwijsinstellingen, in het bijzonder het Erfgooierscollege in Huizen, boekwinkels, bibliotheken, een groep kinderboekenauteurs en een aantal onvolprezen vrijwilligers.

Informatie:
Stichting Culturele Manifestaties NANA, Amsterdam (00 31 20) 6181900 nana@xs4all.nl
Van 9 mei t/m 3 juni ook: Residence Inn, Paramaribo 00597-472387 nana@xs4all.nl

Wat?Arkvaarders in Brokopondo
8e kinderboekenfestival Paramaribo
Waar?Paramaribo, Suriname
Wanneer?25/05/2008 tot 31/05/2008