Evenementen

Luisterogen studieochtend

Koca Emmaus en De Dagen nodigen u van harte uit op de Luisterogen studieochtend. Die vindt plaats op 4 december 2008 in Antwerpen.

Een hele ochtend lang vertellen wij u alles wat u wilt weten over Luisterogen, het experimentele leesbevorderingsproject voor dove, allochtone jongeren dat nu ook haar vleugels uitslaat naar Nederland.

Wij laten u genieten van een korte lezing van Bart Deygers, onderzoeker aan de Universiteit Gent en de Katholieke Universiteit Leuven, over muzisch alfabetiseren én trakteren u op een vertelmoment van Edward Van de Vendel over schrijven voor jongeren.
Wij overladen u met praktische tips om meteen zélf aan de slag te gaan. In verschillende workshops krijgt u tips over boeken, taal leren in de klas, integratie-projecten, beeldend theater maken met een houten kastje.
Voor u naar huis gaat, heeft u een mooi pakket onder de arm om u in de Kerstvakantie voor te bereiden op Luisterogen in uw eigen klas én heeft u een broodje op.

Waar en wanneer
4 december 2008, 10 uur - 13 uur
Auditorium Zuidschool
Rudolfstraat 40
2018 Antwerpen

Reserveren
via e-mail naar oliva.moors@koca.be
geef bij de reservatie ook 2 voorkeuren voor workshops door.
De inschrijving is volledig na betaling van € 15 op rekeningnummer 068-2471963-42 met vermelding LSO 2008.

Programma

9 uur 30 - 10 uur Onthaal
10 uur Welkom door Silvie Moors (DE DAGEN) en Richard Timmerman (KOCA VZW EMMAUS)
Muzisch alfabetiseren door Bart Deygers (Ugent en KU Leuven)
Schrijven voor jongeren door Edward Van de Vendel (auteur)
10 uur 45 - 11 uur Pauze

11 uur - 11 uur 30
Luisterogen, jaargang 2. Alles wat je wil weten voordat je zélf aan de slag kan. Oliva Moors en Mieke Willaert (Educatieve cel Luisterogen)
11 uur 35 - 12 uur 15 Workshop 1, 2, 3
12 uur 20 - 13 uur Workshop 1, 2, 3
13 uur Broodjes

Workshop 1
Aan de slag met Luisterogen. Oliva Moors en Mieke Willaert ontwikkelden het educatieve luik van LUISTEROGEN. Hoe ga je stap voor stap te werk en hoe kan je het project aanpassen aan je eigen doelgroep? Samen met hen ga je op zoek naar werkvormen op maat van je leerlingen.

Workshop 2
Een kamishibai, c'est quoi? Art Basics for Children introduceerde de Japanse vertelvorm Kamishibai opnieuw in Vlaanderen. Het houten vertelkistje heeft zeer veel mogelijkheden. Met beelden, illustraties, foto's vertel je zélf een verhaal, een verhaal uit een prentenboek of laat je je leerlingen een verhaal vertellen. Laat je inspireren door Janne Daeveloose van ABC. www.abc-web.be

Workshop 3
Lezen met moeilijke lezers. Hoe breng je je anderstalige leerlingen het concept 'boek' bij? Hoe vertel je hen een verhaal? Hoe geef je je liefde voor boeken door? Ann Schatteman wil haar liefde voor lezen en literatuur delen en is gespecialiseerd in makkelijk werken met moeilijk lezers. Voor Stichting Lezen is zij partner in het project Fahrenheit 451. Met een stapel boeken en praktijkervaring wil zij je inspireren.

Organisatie
Luisterogen is een project van De Dagen. De studie-ochtend is een gezamenlijk initiatief van DE DAGEN en KOCA VZW EMMAUS. Met steun van de Vlaamse Gemeenschap en de NMBS.

Meer info
website: www.dedagen.be

Wat?Luisterogen studieochtend
Waar?Antwerpen, België
Wanneer?04/12/2008
Meer informatie?De Dagen
Website