Evenementen

10e Nederlandse Dialectendag

Op zaterdag 28 maart 2009 organiseert de Stichting Nederlandse Dialecten haar 10e Nederlandse Dialectendag in Theater en Congrescentrum De Tamboer te Hoogeveen (Drenthe) met als thema de regionale verscheidenheid (dialect en streektaal) en generatiegebonden verschillen (jongerentaal, slang, verengelsing) in onze woordenschat omtrent groetwoorden, aansprekingen, afscheid nemen, gelukwensen, verontschuldigingen enz. De tweejaarlijkse Nederlandse Dialectendag is inmiddels een begrip in de wereld van de streektaalliefhebbers en biedt de deelnemers een gevarieerd dagprogramma aan. Deze conferentie geniet de steun van de Nederlandse Taalunie.

In het voormiddagprogramma wordt het thema van de dag toegelicht in drie lezingen. Dit jaar zijn dat dr. Jan Stroop die iets vertelt 'Over hartelijke groeten en beste wensen', Frank den Hollander met een lezing 'Een Zeeuw in Groningen - met een uitstapje naar Schellebelle!' en prof. dr. Reinhild Vandekerckhove 'wb? cva? wist mjon? De chattaal van tieners tussen lokaal en mondiaal'. Bij elke dialectendag verschijnt traditiegetrouw een boek dat behalve de teksten van de ochtendlezingen bijdragen bevat voor elke provincie of regio van Nederland en Vlaanderen waarin het thema van de dag is uitgewerkt.

Tijdens de namiddag kan u twee workshops kiezen uit het volgende aanbod: 1. 'Biebel ien 't Grunnegers' (Marten Van Dijken); 2. 'Schrijven en publiceren in het dialect' (Marga Kool); 3. 'De digitalisering van de amateurlexicografie' (Jacques Van Keymeulen); 4. 'Hânwurdboek en hânfet (Handwoordenboek en handvat)' (Pieter Duijff) of (5.) deelname aan een dialectwandeling o.l.v. Albert Metselaar.

Wat?10e Nederlandse Dialectendag
Waar?Hoogeveen,
Wanneer?28/03/2009
Meer informatie?Stichting Nederlandse Dialecten
Jan Germs / Veronique De Tier
+ 31 593 37 10 10 / + 32 478 65 79 85
dialectendag@gmail.com
Website