Evenementen

Start Paarse Zetellezingen met Adriaan van Dis

Op donderdag 10 oktober 2002 start in de Achilles Musschezaal van de Gentse Stedelijke Openbare Bibliotheek de nieuwe reeks Paarse Zetellezingen. Zoals steeds interviewt Griet Pauwels van 12.30 uur tot 13.15 uur een aantal markante figuren. Dit najaar nemen Adriaan van Dis, Hans Vandeweghe, Simone Van der Vlugt, Lieven Debrauwer en René Appel plaats in de Paarse zetel. De toegang is gratis; bij aanvang van de lezing worden de deuren gesloten.

10 oktober 2002: Adriaan van Dis - Een passie voor reizen

Met Indische duinen vestigt hij definitief zijn literaire reputatie (Gouden Uil 1995). Daarna reist hij naar Japan om verder komaf te maken met het tropische oorlogsverleden van zijn ouders. De dunne grens tussen waarheid en leugen, de zoektocht naar authenticiteit staat centraal in al zijn romans, van Nathan Sid tot Dubbelliefde en Familieziek (2002).
Als "totok" tussen twee culturen raakte Adriaan Van Dis (1946) bevriend met Zuid-Afrikaanse auteurs en werd hij journalist. Voor de VPRO presenteerde hij in maatpak literaire programma's en Zomergasten. Nu is hij voltijds schrijver en reiziger. De emotionele en kritische backpack wil reizen en zoveel mogelijk meemaken. Als hij over de Chinese zijderoute schrijft, bekritiseert hij meteen de Culturele Revolutie en de discriminatie van de Oeigoeren. In de burgeroorlog in Mozambique treft hem de rol van de kinderen, in de roes van Palmwijn stelt hij vragen over separatisme, corruptie, slachtofferschap, de safari-leugen van Afrika.
Als zoon van Nederlandse kolonialen ziet hij zichzelf nu terug in kinderen van asielzoekers en vindt hij dat schrijvers zich openlijker moeten mengen in het maatschappelijke debat. Lang voor het drama Pim Fortuyn heeft hij het over Nederlands "nationale verblinding". "Geen mens is nog fatsoenlijk in de grond van zijn hart".

Voor meer informatie over de Paarse Zetellezingen, zie: Neder-L 0208.13.

Wat?Start Paarse Zetellezingen met Adriaan van Dis
Waar?Gent,
Wanneer?10/10/2002