Evenementen

Symposium Waarom zou je (nu) lezen?

Op 4 en 5 november 2010 vindt het symposium Waarom zou je (nu) lezen? van Stichting Lezen plaats in Studio 4 op het Mediapark in Hilversum. In deze nieuwsbrief alvast een voorproefje.

Over het belang van lezen en literatuur is maar weinig discussie. Voor leesbevordering bestaat dan ook een breed draagvlak. Maar de vraag naar de betekenis van lezen en literatuur in de huidige samenleving is daarmee allerminst beantwoord. Lezen is belangrijk maar waarom? Welke feiten biedt de wetenschap daarover? 

Op het symposium komen wetenschappelijke ontwikkelingen en nieuwe inzichten aan de orde. Inzichten over de stand van het lezen, het lezen via digitale media, de functie van lezen voor de ontwikkeling van het individu en de samenleving. Nieuwe perspectieven op leesbevordering en opvoeden in de literatuur en de rol van de leerkracht, ouders, de bibliothecaris en de docent. Hoe kunnen zij via de doorgaande leeslijn lezers wegwijs maken in de steeds groter wordende omgeving van het lezen?

Wie wil weten welke antwoorden onderzoekers uit verschillende disciplines op deze vragen geven en mee wil denken over de consequenties daarvan voor leesbevordering mag dit symposium niet missen.


Doelgroep
Leraren en lerarenopleiders
Wetenschappers
Beleidsmakers
Leesbevorderaars
Bibliotheekmedewerkers


Programma
Donderdag 4 november
Keynote spreker Bas Heijne (publicist), Frans-Willem Korsten (Universiteit Leiden en Erasmus Universiteit Rotterdam), dagvoorzitter, Dick Schram (Vrije Universiteit Amsterdam), Coosje van der Pol (Universiteit van Tilburg), Elisabeth Duursma ( Rijksuniversiteit Groningen)

Vrijdag 5 november
Ronald Soetaert (Universiteit van Gent), dagvoorzitter en spreker, Niels Bakker (Vrije Universiteit Amsterdam) en Wiebe de Jager (uitgeverij Eburon), Suzanne Mol (Universiteit Leiden)

Het volledige programma wordt begin september bekend gemaakt op http://congres.lezen.nl


Aanmelden
Wilt u verzekerd zijn van deelname? Stuur een email met uw naam, functie en adresgegevens naar: congres@lezen.nl. U ontvangt dan in september het definitieve programma en informatie over de inschrijving.


Meer info
Kijk voor meer informatie over het symposium en de aandachtsgebieden van de sprekers op de website.

Wat?Symposium Waarom zou je (nu) lezen?
Nieuwe inzichten over de functies van lezen
Waar?Hilversum, Nederland
Wanneer?04/11/2010 tot 05/11/2010
Meer informatie?Stichting Lezen Nederland
congres@lezen.nl
Website