Evenementen

Het Theaterfestival in De Brakke Grond

(Bron en nadere informatie: http://www.brakkegrond.nl/)


vr 06 - 09.30 u - rode zaal en expozaal
Het Theaterfestival - van 28 augustus t/m 7 september te Brussel en van 5 september t/m 15 september te Amsterdam - opent jaarlijks het nieuwe theaterseizoen met een selectie van de meest belangwekkende Nederlandstalige toneelvoorstellingen van het voorafgaande seizoen. Naast de geselecteerde voorstellingen biedt het Theaterfestival ook o.a. in de Brakke Grond een parallelprogramma aan waarin bijzondere voorstellingen, debatten en lezingen zijn opgenomen.
Het congres Toneelschrijven, kunst of kunde? bestaat uit twee verschillende (parallelle) programma's: een programma met lezingen en presentaties en een workshopprogramma verzorgd door vijftien toneelschrijvers. Doelstelling van het congres is te inventariseren op welke manieren toneelteksten ontstaan en te analyseren hoe toneelschrijven wordt gedoceerd. Voor meer info kunt u terecht op www.theaterfestival.nl.

Het Toneelhuis - Iphigenia (Theaterfestival)
vr 06 - 20.30 u - expozaal
Vorig jaar ontvingen Luk Perceval en Peter Verhelst de Taalunie Toneelschrijfprijs voor de tekst 'Aars! Anatomische studie van de Oresteia', die aan de basis lag van de gelijknamige bijzonder harde voorstelling die Luk Perceval in binnen- en buitenland presenteerde.
Naar aanleiding van de volgende editie van de Taalunie Toneelschrijfprijs - op 7 september - nodigde de Brakke Grond deze voorstelling uit. Ze wordt eenmalig opgevoerd.
'Iphigenia', het vierde en ongespeelde deel van 'Aars!', bestaat uit slechts twaalf korte scènes van ‘besmette taal’. Het is geschreven als een "solo voor onhoorbare fluittoon", een epiloog bij de drie andere delen van 'Aars!' waarin Iphigenia als in een verhoorkamer getuigenis aflegt. De twaalf scènes werden aangevuld met fragmenten uit Verhelsts sprookjesroman 'Zwellend fruit' en uit het met de Gouden Uil Publieksprijs bekroonde 'memoires van een luipaard', en als korte voorstelling gepresenteerd tijdens 'De Zesdaagse van de nieuwe dramaturgie' in Studio Tokio.
Met: Nele Goossens / Auteur: Peter Verhelst / Dramaturgie: Kurt Melens / Muziek: Eavesdropper / Decor: Martin Baarda

Uitreiking Taalunie Toneelschrijfprijs (Theaterfestival)
Diverse readings
za 07 - 15.00 u - rode zaal
Het Toneelhuis - Stukkenmakers
za 07 - 20.30 u - expozaal
In het kader van het Theaterfestival vindt op 7 september de zestiende uitreiking van de Taalunie Toneelschrijfprijs plaats. Deze prijs (een geldbedrag ter waarde van 10.000 €) wordt uitgereikt aan een auteur van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelwerk. Kinder- en jeugdtheater zijn nadrukkelijk inbegrepen.
Als opwarmer voor de uitreiking van de Taalunie Toneelschrijfprijs, worden vanaf 15.00 uur teksten voorgelezen en video's vertoond van teksten die het afgelopen seizoen nauwelijks de aandacht trokken, maar wel erg de moeite waard waren. Zo wordt er o.a. voorgelezen uit werk van Paul Pouveur ('L'eau rouge' en 'De gekwetstheid is minimaal') door Keesen&Co. Esther Gerritsen leest voor uit 'Alles' en Peer Wittenbols leest voor uit 'Oude Honger' met muziek van Wim Selles.
De uitreiking van de Taalunie Toneelschrijfprijs wordt opgeluisterd met 'Stukkenmakers'. ‘Stukkenmakers’ ontstond als wild idee tijdens de voorbereiding van het Theaterfestival in Brussel. Het Theaterfestival, Het Toneelhuis en Het Schrijverspodium willen een vurig pleidooi houden om in Vlaanderen en Nederland de toneelliteratoren en hun stukken in de schijnwerpers te zetten. Dat doen ze ook letterlijk: zeven auteurs brengen hun eigen taal op het podium. Niet als een opeenvolging van scènetjes, maar in confrontatie met elkaar, en omgeven door zeven van hun favoriete acteurs. Als feest, een free-jam-session - niet noodzakelijk in een vooraf bepaalde volgorde - en samen tot een concert gebracht onder deskundige leiding van Rick De Leeuw als Chef d’Orchestre.
Met: o.v. Gerda Dendooven, Rick De Leeuw, Stefan Hertmans, Tom Lanoye, Paul Mennes, Jeroen Olyslaegers, Rogier Schippers, Maarten van Hinten, Oscar van Woensel, Peter Verhelst, Sara Vertongen, Peer Wittenbols e.a. / Dramaturgie: Rian Koopman / Muziek: Rick De Leeuw / Decor: Martin Baarda / Concept: Kurt Melens / Co-productie: Het Schrijverspodium, Het Toneelhuis, Theaterfestival Vlaanderen en Theaterfestival Nederland, met de steun van SABAM, de Nederlandse Taalunie en het Vlaams Fonds voor de Letteren

tg Stan, Cie. de Koe, Discordia - vandeneedevandeschrijvervandekoningendiderot (Theaterfestival)
di 10, wo 11, do 12 - 20.30 u - expozaal
Drie acteurs, Peter Van den Eede (de Koe), Damiaan De Schrijver (Stan) en Matthias de Koning (Discordia) tarten in de voorstelling 'vandeneedevandeschrijvervandekoningendiderot' de wetten van het toneel en de toneelspeler. Tekstmateriaal werd geput uit 'Paradoxe sur le comédien' van Diderot. Deze rijke en nog hoogst actuele tekst wordt 'opgediend' in de vorm van één langgerekt slapsticknummer. 'vandeneedevandeschrijvervandekoningendiderot' was afgelopen zomer voor het eerst te zien tijdens het fin de saison van Maatschappij Discordia.
"De hand gleed over een glad oppervlak; het oog echter, door onweerstaanbaarheid gevangen (gevangen in betovering), neemt een reliëf waar, op zo'n manier, dat men aan de filosoof zou kunnen vragen, welke van de twee voorstellingen (welke van de beide betekenissen), die elkaar tegenspreken, de echte leugenaar is."
Met: Damiaan De Schrijver, Matthias de Koning, Peter Van den Eede

Bart Voet en Esmé Bos - Duveltjeskermis (Theaterfestival)
wo 11, do 12 - 14.00 u - rode zaal
Een muziekprogramma met half vergeten liedjes uit de jaren dertig en veertig. Muziek die de tijd weer even doet stilstaan, of terugbrengt ... Het is de bedoeling om deze liedjes uit de oude, doch niet stoffige doos te brengen op een manier die deze muziek eer bewijst, "a tribute to the half-forgotten gods". Wat vroeger mooi was, mag zeker niet vergeten worden, of wordt nog mooier ...
Via anekdotes over Esmé’s grootouders, over toen, nu en later, over 'Over the rainbow' en 'We'll meet again', over 'Diep in mijn hart kan ik niet boos zijn op jou', ... willen we die oude liedjes weer nieuw leven inblazen en samenbundelen tot een wonderlijk, grappig en ontroerend muziekprogramma. Voor jongeren een aangename kennismaking met een boeiende wereld van niet-stuk-te-krijgen muzikale classics, voor senioren een gelegenheid om even weg te mijmeren naar de tijd toen ze jong waren.
Met: Bart Voet (hammondorgel), Esmé Bos (zang), Sam Vloemans (trompet), Louis Debij (drums), Gulli Gudmundsson (bas) / Licht: Lieve Claessens / Geluid: Geert De Wit

Wat?Het Theaterfestival in De Brakke Grond
Waar?Amsterdam,
Wanneer?05/09/2002 tot 15/09/2002