Evenementen

Primeurdag lager onderwijs

Wil je in één dag 'mee' zijn met de nieuwe ontwikkelingen op gebied van taal en onderwijs? Via projecten en onderzoeken in het veld doet het CTO steeds weer nieuwe kennis en inzichten op, en die willen we graag met jullie delen! Op de CTO-primeurdagen stellen we telkens een of meerdere actuele thema's centraal.


Voor wie
Leerkrachten van de derde kleuterklas tot het zesde leerjaar. Ook zorg- en GOK-leerkrachten, leraren-in-opleiding en lerarenopleiders zijn welkom.


Programma

Op zoek naar tips voor een krachtiger schrijfonderwijs en een taalrijker wereldoriëntatie-onderwijs? Twee CTO-medewerkers vertaalden hun onderzoeksresultaten naar de klaspraktijk en stellen die graag aan u voor op de eerste primeurdag lager onderwijs.

 • Sessie A: Schrijfonderwijs: hoe pak je dat aan? (Lieve Verheyden)
  "Schrijven" is moeilijk, voor jong en oud. "Schrijf(vaardigheids)onderwijs" is nog moeilijker! Misschien dat het daarom al wel eens aan de kant geschoven wordt. Toch staat een gewone schooldag bol van de kansen om met pen en papier (muis en klavier) aan de slag te gaan. Al van in de kleuterschool. Hoe je die kansen kunt grijpen, vormt het onderwerp van deze sessie.

 • Sessie B: Naar een taalrijker wereldoriëntatie-onderwijs! (Koen Van Gorp)
  In het vak wereldoriëntatie bouwen tweedetaalleerders complexe en abstracte kennis op. Ze doen dat in een bijbehorend academisch register. Toch is dat niet voor alle leerlingen evident. Velen struikelen over de vakinhoud en/of over het Nederlands, zeker aan het einde van de basisschool. Een taalrijke en krachtige leeromgeving vergroot voor alle leerlingen de kans op succes.
  In deze sessie formuleren we antwoorden op vragen als:
  - Hoe ziet zo'n taalrijke leeromgeving eruit?
  - Hoe spelen leerlingen in op de aangeboden leeromgeving?
  - Hoe krijg je daar als leerkracht zicht op?
  - Wat is je precieze rol als leerkracht of wie moet je op welke wijze ondersteunen?


Waar en wanneer
woensdag 9 november 2011, van 9u30 tot 12 u


Deelnemen

Deelname aan deze dag is gratis. Meer informatie over de precieze locatie en inschrijving volgt in een van de volgende nieuwsbrieven van het CTO.
Wil je nu al een plaats voor deze dag reserveren, mail dan naar info@cteno.be, met als onderwerp: 'primeurdag lager onderwijs'.


Meer info

Zie brochure (PDF-document)

 

Wat?Primeurdag lager onderwijs
Tips voor een krachtiger schrijfonderwijs en een taalrijker wereldoriëntatie-onderwijs
Waar?Leuven, België
Wanneer?09/11/2011
Meer informatie?CTO