Evenementen

AFRIKAAPS: een rauwe en energieke hiphopera uit Zuid-Afrika.

Op 30 september 2011 vindt in Theater aan het Spui in Den Haag de première plaats van AFRIKAAPS van The Glasshouse. Catherine Henegan maakte in haar thuisland Zuid-Afrika een baanbrekende en energieke hiphopera over de ontwikkeling van het Afrikaans tot Afrikaaps.
Afrikaaps is te zien van 22 september t/m 15 oktober in heel Nederland.

AFRIKAAPS, de hiphopera laat zien hoe swingend, hip, energiek en springlevend deze taal is. Regisseur Catherine Henegan maakte samen met de beste rappers, spoken word poets en jazzmuzikanten deze multimediale hiphopopera. Met muziek, van hiphop tot jazz tot traditionele Kaapse Klopse en Goema, ondersteund door videoprojectie en interviews zetten Jitsvinger, Blaq Pearl, Bliksemstraal, en de rest van de Afrikaapse crew samen met Nederhoppers DEF P en Akwasi een show neer waar je onmogelijk bij stil kunt blijven zitten.

Van Afrikaans naar Afrikaaps
In Zuid-Afrika en wereldwijd is het Afrikaans altijd ten onrechte beschouwd als de taal van de witte onderdrukker. Terwijl het eigenlijk is ontwikkeld door de oorspronkelijke bewoners en de slaven die op de Kaap werden achtergelaten door de VOC. Afrikaaps, al is het een kleine naamsverandering, staat voor de bevrijding van het stigma dat tot op heden aan de Afrikaanse taal kleeft.

AFRIKAAPS is een coproductie van The Glasshouse (NL), The Baxter Theatre (ZA) in samenwerking met Likeminds (NL) en Klein Karoo Nasionale Kunstefees (ZA).

Voor de Nederlandse versie duiken DEF P (van Osdorp Posse en Beatbusters) en Akwasi Ansah (Zwart Licht, Likeminds) in de ontstaansgeschiedenis van deze taal en zoeken de parallellen met het Nederlands en straattaal van nu. Adriaan van Dis, dé kenner van de Afrikaanse taal, levert een bijdrage op beeld. Naast Van Dis zullen nog meer Nederlandse prominenten hun zegje doen op beeld in deze mix van live performance en documentaire.

Voor meer informatie over deze voorstelling kijkt u op www.theglasshouse.nu. U kunt ook informatie inwinnen bij Wilma Kuite (producer the Glasshouse) via wilma@allesvoordekunsten.nl of via telefoonnummer +31-(0)20-423 58 26.

Wat?AFRIKAAPS: een rauwe en energieke hiphopera uit Zuid-Afrika.
Première van energieke hiphopera in Den Haag
Waar?Den Haag en in heel Nederland,
Wanneer?22/09/2011 tot 15/10/2011
Meer informatie?The Glasshouse
Wilma Kuite
+31-(0)20-423 58 26
wilma@allesvoordekunsten.nl
Website