Evenementen

Open Dag 'Taal in Beweging'

De bewegingen van de taal zijn soms ondoorgrondelijk: hoe wordt braambes tot framboos, waarom wordt koesmeer vervangen door boter, bestaat de vouwstoel inderdaad al zo’n duizend jaar, en waarom zijn er zeven verschillende woorden voor een oversteekplaats voor wild? Beweeg mee tussen de oude en de nieuwe woorden van onze taal. Tijdens de open dag op 30 oktober laat het INL met workshops en lezingen de ontwikkeling van de Nederlandse taal zien. Het Nederlands van gisteren, vandaag en morgen.

Het INL zet op zondag 30 oktober van 13.00 tot 17.00 uur zijn deuren open aan de Matthias de Vrieshof 3 te Leiden, gebouw 1171.

De bewegingen van de taal zijn soms ondoorgrondelijk: hoe wordt braambes tot framboos, waarom wordt koesmeer vervangen door boter, bestaat de vouwstoel inderdaad al zo’n duizend jaar en waarom zijn er zeven verschillende woorden voor een oversteekplaats voor wild? Beweeg mee tussen de oude en de nieuwe woorden van onze taal.

Naast demonstraties op het gebied van taal en woorden in het bijzonder, vinden in het Verbarium vanaf 13.15 uur diverse presentaties plaats:

  • Katrien Depuydt spreekt over de Taalbank Nederlands: bouwend op het verleden naar een toekomst met onbegrensde mogelijkheden.
  • Tanneke Schoonheim spreekt over braambes, koesmeer en vouwstoel.... oude en nieuwe woorden: de ontwikkeling van onze taal.
  • Carole Tiberius en Roderik Dernison spreken over Taalportaal: een up-to-date grammaticale beschrijving van het Nederlands en Fries.
  • Katrien Van pellicom, spellingdeskundige onderwerpt u aan een dictee.
  • Rob Tempelaars spreekt over op de volautomatische piloot: pavlovreacties in het Nederlands.

Wat?Open Dag 'Taal in Beweging'
Waar?Leiden, Nederland
Wanneer?30/10/2011
Meer informatie?INL
Matthias de Vrieshof 3 Leiden
info@inl.nl
Website