Evenementen

Debat over Vlaams-Nederlandse samenwerking in de media en het onderwijs

Wat hebben Nederland en Vlaanderen te winnen bij een betere samenwerking op het vlak van media en hoger onderwijs?

Dat is de centrale vraag voor een debat dat wordt georganiseerd door de Nederlandse Taalunie, het Vlaams-Nederlands huis deBuren, Ons Erfdeel vzw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland. Deze vijf organisaties hebben een lange traditie in culturele samenwerking tussen Noord en Zuid. Voor het eerst slaan zij nu samen de handen aan de ploeg.

Vanuit het oogpunt van Vlaams-Nederlandse samenwerking en telkens ook bekeken vanuit de spanning tussen de private sector en de overheid zullen twee debatten zich specifiek richten op onderwijs en media. Om deze debatten te kruiden, wordt de aftrap gegeven door een voor- en tegenspreker van een opzettelijk uitdagende stelling. Het geheel wordt in goede banen geleid door Fien Sabbe.

MARKTWERKING STIMULEERT EXCELLENTIE. HOGER COLLEGEGELD ZORGT VOOR BETER ONDERWIJS.
De onderwijsmarkt is erg verschillend in Nederland en Vlaanderen. Kijk maar naar het grote verschil in inschrijvingsgelden tussen de Vlaamse en de Nederlandse hogescholen en universiteiten. Hoe zit het met de kwaliteit van het hoger onderwijs? Is er een groot verschil te merken tussen Vlaanderen en Nederland op dat punt? En hoe schrijft de privésector zich in in het nog grotendeels van overheidswege gesubsidieerde hoger onderwijs? Met o.a. Geert Buelens (hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, Universiteit Utrecht.) en Arjen van Witteloostuijn (hoogleraar Economie en Management, Universiteit Antwerpen, leerstoelhouder Institutionele Economie, Universiteit Utrecht)

FUSEREN OM TE OVERLEVEN. EÉN PUBLIEKE ZENDER VOOR CULTUUR EN INFORMATIE.
In tijden van krappe budgetten moet er creatief worden omgesprongen met de beschikbare middelen. De openbare omroepen in Nederland en Vlaanderen hebben allebei cultuur en informatie hoog in hun vaandel staan. Waarom niet praten over een gezamenlijke zender? Of zitten we op cultureel gebied toch te veel op andere golfl engtes? Getuigt het van overdreven ambitie om als streefdoel de cultuurzender ARTE voor ogen te houden? We hebben nu BVN, het Beste van Vlaanderen en Nederland. Is dat voldoende of kan dit project worden uitgebreid? En wat met informatie? Is het denkbaar om ook op dat gebied de handen in elkaar te slaan? En kan zo'n samenwerking de openbare omroepen uit Vlaanderen en Nederland slagkrachtiger maken tegenover de private omroepen? Met o.a. Joop Daalmeijer (gewezen directeur van NTR en Nederlandse Programma Stichting) en Hans-Maarten van den Brink (directeur Mediafonds Nederland)

Wat?Debat over Vlaams-Nederlandse samenwerking in de media en het onderwijs
Waar?Amsterdam, Nederland
Wanneer?02/12/2011
Meer informatie?Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
+31 20 6229014
Nes 45 NL - 1012 KD Amsterdam
secretariaat@brakkegrond.nl
Website