Evenementen

Symposium kinder- en jeugdliteratuur

Op woensdag 18 januari 2012 vindt voor de 26ste keer het Tilburgse symposium over kinder- en jeugdliteratuur plaats, een symposium waar zowel wetenschappers als bemiddelaren, auteurs en illustratoren hun licht laten schijnen op thema's die te maken hebben met (onderzoek naar) jeugdliteratuur en de praktijk van boekpromotie en leesbevordering.

Thema

Voor 2012 is gekozen voor het thema Helden, idolen en iconen. Helden zijn er in soorten en maten, variërend van ontroerende antihelden tot superhelden die uitgroeien tot idolen of iconen. Bij dit thema wordt dus niet uitsluitend gedacht aan helden uit helden- of avonturenverhalen. Zoals Arnon Grunberg al eens zei, heeft élk verhaal een held nodig: 'Geen verhaal kan zonder held. Het is de held die je door de saaie passages heen sleept, het is omwille van de held dat je blijft lezen' (in De troost van slapstick. Essays, 1998).

Programma

Het programma bestaat uit een plenaire openingslezing, vijftien lezingen die zijn verdeeld over vijf parallelle thema's, en twee plenaire optredens door auteurs. Vier van de vijf thema's zijn geënt op de verschillende fasen in de culturele en literaire socialisatie van kinderen en jongeren. Het vijfde thema is gewijd aan de bijzondere vorm en internationale zeggingskracht van het prentenboek.

In december 2011 verschijnt een bij het symposiumthema aansluitende aflevering van het tijdschrift Literatuur zonder leeftijd. Hierin vindt u informatie over het programma, profielen van de sprekers en korte samenvattingen van hun lezingen. U krijgt dit nummer automatisch toegestuurd na betaling van het inschrijfgeld. Van de teksten van de lezingen wordt na het symposium een bundel samengesteld, die u eveneens krijgt toegestuurd. Het nummer van Literatuur zonder leeftijd en de bundel zijn bij de prijs inbegrepen.

Locatie

Vanwege een grootschalige verbouwing op de campus van Tilburg University wijken we deze keer af van onze traditionele locatie.Wij ontvangen u graag op 18 januari in en rond de Concertzaal van Theaters Tilburg in hartje Tilburg.

Wat?Symposium kinder- en jeugdliteratuur
Waar?Tilburg , Nederland
Wanneer?18/01/2012
Meer informatie?Universiteiten van Tilburg en Maastricht, Stichting Lezen
Carine Zebedee
helden2012@uvt.nl
Website