Evenementen

Poëziemarathon 2004 in Groningen

PROGRAMMA POËZIEMARATHON 2004
Donderdag 29 en vrijdag 30 januari 2004
Diverse locaties, Groningen
www.poeziemarathon.nl

Tijdens de Gedichtendag op 29 januari vindt in de stad Groningen voor de vijfde keer de Poëziemarathon plaats, die dit jaar voor het eerst niet in 24 uur past. Op 29 januari is er van 0.00 - 24.00 uur continue iets met poëzie te doen. Nieuw is dit jaar de Gedignag in Vera, een dag later. Opmerkelijke activiteiten zijn dit jaar de Bukowskinacht, de radionacht verzorgd door het poëzietijdschrift Krakatau, de bekendmaking van dé Held van de Gedichtendag, de presentatie van de bloemlezing 'Kutgedichten' en de slotmanifestatie in het Groninger Museum.

Met o.a. Bach-Bukowski, Maria Barnas, Bas Belleman, Adriaan Bontebal, Tsead Bruinja, Bart Chabot, Maria van Daalen, Daniël Dee & de M*d*kl*nk*rs, De Dichters uit Epibreren, Dichtgroep de Minnaar, Hanny Diemer, Remco Ekkers, Andy Fierens (B), Sieger M. Geertsma, Erik Jan Harmens, Tjitske Jansen, Rutger Kopland, Rick de Leeuw, Stan Lafleur (D), Jane Leusink, Erik Lindner, Neeltje Maria Min, Jaap Mulder, Annie van den Oever, Diana Ozon, Henk Scholte, Albertina Soepboer, F. Starik, Barbara Stok, Meindert Talma, Vrouwkje Tuinman, Simon Vinkenoog; bekendmaking van Dé Held van Gedichtendag 2004 en presentatie van de bloemlezing 'Kutgedichten'.

BUKOWSKINACHT

De Poëziemarathon 2004 wordt geopend in de legendarische Benzinebar (Hoekstraat 44), met een nachtprogramma rond het tienjarig overlijden van Charles Bukowski. Adriaan Bontebal, Meindert Talma, Bach-Bukowski en Daniël Dee & de M*d*kl*nk*rs herdenken hem op hun geheel eigen wijze van 00.00 tot 02.00 uur, op donderdag 29 januari 2004.

RADIONACHT

Tegelijkertijd begint op het lokake radiostation OOG-Radio een acht uur durende Radionacht, ditmaal verzorgd door de redactie van het poëzietijdschrift Krakatau. Met een hele stoot aan gastdichters, onder meer Bas Belleman, F. Starik, Vrouwkje Tuinman en de (ex-)huisdichters van de Rijksuniversiteit Groningen Annelieke van Mens en Guido van der Wolk.

POËZIE-ONTBIJT

Tijd om bij te komen is er niet: van 08.00 tot 10.00 uur organiseert Athena's boekhandel (Oude Kijk in 't Jatstraat 42) het traditionele Poëzieontbijt. Gastheer Tsead Bruinja ontvingt Maria Barnas en Erik Lindner. Reserveren aanbevolen. Tel: 050-312.55.93

DÉ HELD VAN GEDICHTENDAG 2004

Van de vele activiteiten overdag - waaraan Doe Maar Dicht Maar, de 100-jarige Openbare Bibliotheek Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, café de Stadtlander, poëziegroep de Minnaar (m/v), boekhandel Scholtens Wristers etc. meewerken, verdienen twee evenementen speciale vermelding: het waterschap Noorderzijlvest, dat lager gelegen delen van Groningen-stad voor overstroming behoedt, maakt om 11.00 uur bekend wie de beste dichtende ambtenaar van het waterschap wordt, en wie daarmee dé Held van Gedichtendag 2004 is. Want zonder deze poëzieminnende ambtenaren was Nederland allang ondergelopen.

DOE MAAR DICHT MAAR

Doe maar dicht Maar organiseert poërzieworkshops door Kasper Peters, 's ochtends op het Wessel Gansfort College.

POËZIEGROEP DE MINNAAR

De gehele middag verzorgt Poëziegroep de Minnaar poëzieactiviteiten in De Verzilverij (Lijnbaanstraat 2). M.m.v. Rik Andreae, Trix Giebels, Margreet Graaff, Anne de Jong, Jytte Kronig en Riet Smits, bijgestaan door o.a. Remco Ekkers en Henk Schoonhoven. Van 14.00 tot 16.30 uur.

POËZIEPROGRAMMA'S IN HET UNIVERSITEITSTHEATER

In het Universiteitstheater (Oude Kijk in 't Jatstraat 26) twee poëzieprogramma's; van 11.00 tot 13.00 uur 'Heldenzangen'; werknermers en studenten van de RuG lezen hun favoriete heldendichten. Met o.a. Gertjan Laan. Presentatie Maria van Daalen en RuG-huisdichter Annelieke van Mens. Van 15.00 tot 16.30 uur gevolgd door 'Heldinnenzangen'. Optredens van Barbara Stok en van Albertina Soepboer, die speciaal voor dit programma een monoloog van Medea schrijft en ten gehore brengt. Leden van de VrouwenSalon Groningen hebben hun medewerking toegezegd. Zij zullen spreken over eigen heldinnen in de poëzie, of andere kunstvormen. Organisatie Stichting No(o)rdschrift. de entree voor dit laatste onderdeel bedraagt 3,50 euro.

KUTGEDICHTEN

En er is natuurlijk de presentatie van de omstreden bloemlezing 'Kutgedichten' (samenstelling Tsead Bruinja en Daniël Dee, uitgeverij Passage). Uitgeverijen durfden de samenstellers niet te woord te staan, dichters kregen het schaamrood en weigerden bot, maar desalniettemin verschijnt deze anthologie om 15.00 uur in het USVA (Munnekeholm 10), bevattende 69 kutgedichten. Daaraan gepaard vele voordrachten, van o.a. Willem Groenewegen, Peter de Groot, F. Starik en Vrouwkje Tuinman. Speciaal voor de gelegenheid schreef Ingmar Heytze een hoorspel, dat middels de stem van Arjan Witte via cd te horen zal zijn.

DE OPENBARE BIBLIOTHEEK GRONINGEN

Ook in 2004 pakt de 100-jarige Openbare Bibliotheek Groningen (Oude Boteringestraat 18) flink uit bij de Poëziemarathon. Zo verzorgt Annie van den Oever om 15.00 uur een lezing over Fritzi Harmsen van Beek (is.m. de Volksuniversiteit), wordt om 16.00 uur de uitslag van de Poëziewedstrijd (i.s.m. De Schrijversschool Groningen) bekend gemaakt en schallen door de omroepinstallatie de hele dag gedichten.

GRONINGSTALIGE POËZIE

In Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) organiseert Stichting Grunneger Toal een programma met Groningstralige dichters. Met Hanny Diemer, Jan Glas, Reinder W. Hiemstra, Melle Hijlkema, Gré Rijskamp, Henk Scholte en Gerrit Wassing. Van 19.00 tot 20.30 uur.

BATTLE OF THE GIANTS

In Boekhandel Scholtens Wristers (Guldenstraat 20) daagt slamkampioen Sieger M. Geertsma een mysterieuze slammer van formaat uit voor een dualistische poetry battle tot de dood er op volgt. Stadsdichter Bart FM Droog fungeert als scheidsrechter en deelt de verliezer het genadeschot toe. Van 17.00 tot 18.00 uur.

DE DICHTCLUB

De Dichtclub in Café Marleen (Kleine Pelsterstraat 7), van 19.00 tot 20,00 uur. Daniël Dee, André Degen, Karel ten Haaf, Kees van der Hoef, Stefan Nieuwenhuis, Coen Peppelenbos, Viviane Rose, Rense Sinkgraven en Harry Zijlstra presenteren de bundel 'De Dichtclub - compilatie 2003'. Een uitgave van Café Marleen. De winkelprijs van de bundel bedraagt 7 euro; tijdens deze presentatie is de bundel; tegen korting verkrijgbaar.

GRONINGER MUSEUM

Het slotprogramma breekt om 20.00 uur in het Groninger Museum uit: Bart Chabot, De Dichters uit Epibreren, Andy Fierens, Sieger M. Geertsma, Erik Jan Harmens, Tjitske Jansen, Rutger Kopland, Stan Lafleur, Jane Leusink, Neeltje Maria Min, Diana Ozon en Simon Vinkenoog doen hun best om beter te klinken dan de Russische landschappen blinken.
Van 20.00 tot 21.00 uur dragen Geertsma, Leusink, Ozon en Vinkenoog in een beperkt toegankelijk programma gedichten voor bij de huidige expositie. Na 21.00 uur vindt de slotmanifestatie in het Coop Himmelbau-dakpaviljoen plaats, bovenop het Groninger Museum. Daar zal ook bekend gemaakt worden wie de Groninger Stadsdichter 2004-2005 wordt.

Gratis Toegangskaarten voor de activiteiten in het Groninger Museum zijn kort voor de Poëziemarathon verkrijgbaar bij de Openbare Bibliotheek, de betere boekhandels. Mensen buiten Groningen kunnen kaarten tegen een geringe vergoeding (€ 4,-) reserveren bij Uitgeverij Passage, e-mail: passuit@xs4all.nl.

AFTERPARTY

Traditioneel begint na de slotmanifestatie de officieuze nazit in Café Marleen (Kleine Pelsterstraat 7).

GEDIGNAG

Voor het eerst is het programma nu met een dag uitgebreid: op vrijdag 30 januari vindt in de fameuze club for international popunderground Vera (Oosterstraat 44) de Gedignag plaats; een wervelende poëzie-, muziek en dj-show, met o.a. Rick de Leeuw, Diana Ozon, Stan Lafleur, Andy Fierens, Ruben van Gogh, Erik Jan Harmens, Sieger o. Hesselink, muzikant Jan Klug en human beatbox Raoul Thepen en wereldberoemde dj's, waarvan de namen na Noorderslag/Eurosonic bekend gemaakt worden.
Aanvang 22.00 uur. entree 5 euro.

Nadere informatie:
StichtingPoëziemarathon
Postbus 216
9700 AE Groningen
Tel: 050-527.13.32
e-mail: passuit@xs4all.nl en droog@epibreren.com

Wat?Poëziemarathon 2004 in Groningen
Waar?Groningen,
Wanneer?29/01/2004 tot 30/01/2004