Evenementen

Teleac-radioprogramma over Maastrichts en Stellingwerfs

Zaterdag 14 september 2002
16.02-17.00 uur
Teleac/NOT op 747 AM

Hollandse folklore? Dialecten springlevend in stad en land
Het Maastrichts en het Stellingswerfs

Wat voor beroep heeft een baentiesman? Hoe ziet een gewoepst iemand eruit? Wat wil een kind als het om een tuut krissie vraagt? En welke vrucht wordt in het Maastrichts een appelekouw genoemd? Op deze vragen krijgt u vandaag antwoord in Talen & Culturen (zie ook de bijbehorende website www.teleac.nl/talenenculturen). Aanleiding is de onlangs verschenen dertiendelige serie boekjes ‘Taal in stad en land’, onder hoofdredactie van etymologe en taalpubliciste Nicoline van der Sijs. In deze laatste van vier uitzendingen aandacht voor het Stellingswerfs uit Zuidoost-Friesland en het Maastrichts.

Het Maastrichts verschilt in klank en grammatica van de overige Limburgse dialecten. Sterker nog: echte Maastrichtenaren onderscheiden zich met hun dialect graag van de overige ‘boerse’ Limburgers. Tegenwoordig woont er veel ‘import’ in Maastricht en van de 120.000 inwoners spreekt de helft van de inwoners echt Mestreechs. Een van hen is neerlandicus Ben Salemans. Tanja Fraai gaat met hem op stap en leert over lokale sentimenten en het wij-gevoel van de Maastrichtenaren.

Ook aandacht voor het Stellingwerfs in Zuidoost-Frieland. Het kloppend hart in Stellingwerf is de plaats Oldeberkoop. In dit Friese dorp is een bloeiend streektaalcentrum met een officiële streektaalfunctionaris: Henk Bloemhoff, bewaarder en bewaker van het Stellingwerfse dialect. Bij het vak ‘heemkunde’ leren kinderen deze taal op school; zo krijgen ze een stukje cultuurgeschiedenis en taal uit de eigen streek. In Oldeberkoop en omgeving wordt naast het standaard Nederlands ook Fries gesproken. Verslaggeefster Tanja Fraai bezoekt Henk Bloemhoff en hij vertelt over de geschiedenis van het Stellingwerfs en de invloed van de Friese bevolking op het dialect. Verder natuurlijk veel Nederlandse muziek en de culturele agenda.

Dit Talen en Culturen magazine is een programma van Eef Cuijpers, Tanja Fraai, Ronald Niehaus (techniek) en Phita Stern (eindredactie). Presentatie: Zita Bebenroth.

Wat?Teleac-radioprogramma over Maastrichts en Stellingwerfs
Waar?Radio 747AM,
Wanneer?14/09/2002