Evenementen

Taalverloedering: Nederlands, plat en zangerig

De Universiteit Leiden organiseert een reeks hoorcolleges over veranderingen in het Nederlands in de 21e eeuw. Op acht maart handelt het hoorcollege over dialecten.

De belangrijkste dialectgroepen

Behalve Standaard-Nederlands ('ABN') worden er in Nederland al eeuwenlang vele dialecten gesproken. Lange tijd is geprobeerd om mensen die dialecten af te leren, omdat ze 'plat' en niet netjes zouden zijn; de laatste tijd denkt men er wat positiever over, hoewel steeds minder mensen ze nog spreken. Wat zijn de belangrijkste dialectgroepen? En hoe staan ze ervoor?

Waarom het Fries een aparte taal is en het Limburgs niet

Van alle streektalen in Nederland heeft er één een aparte positie: het Fries. Hoe komt dat? Hoe hebben de Friezen er in een eeuwenlange strijd voor gezorgd door hun taal, die toch ook op het Nederlands lijkt, een eigen beschermde status gekregen heeft die het Limburgs bijvoorbeeld niet heeft?

De dialectrenaissance

De afgelopen jaren zien we in de media af en toe ineens dialecten gebruikt worden op plaatsen waar dit vroeger niet het geval was:: in advertenties, speelfilms (New Kids Turbo, De Bende van Oss), tv-series, enzovoort. Hoe moeten we deze 'dialectrenaissance' duiden? Als een herleving van de dialecten of als hun zwanenzang?

Wat?Taalverloedering: Nederlands, plat en zangerig
Waar?Leiden,
Wanneer?08/03/2012
Meer informatie?Website