Evenementen

Nederlands in de aansluiting

Weinig vakken binnen het vo, mbo en hbo staan op dit moment zo in de publieke belangstelling als het vak Nederlands. Het niveau moet omhoog en binnen alle onderwijsgeledingen worden tal van maatregelen genomen om dit te bewerkstelligen. Om elkaar te informeren over deze ontwikkelingen organiseren de accountmanagers Aansluiting vo/mbo-Hogeschool Rotterdam in samenwerking met de afdeling Toelatingsexamens en Ondersteunend Onderwijs (voorheen Studievoorbereiding) de kennisbijeenkomst 'NEDERLANDS in de aansluiting'.


Doelgroep
docenten Nederlands/communicatie/vaardigheden uit het vo, mbo

Programma

13.15-13.30 uur
inloop

13.30-13.40 uur
welkom door Ans Huurman, directeur Communicatie & Externe Betrekkingen Hogeschool Rotterdam

13.40-14.10 uur

presentaties ontwikkelingen Nederlands:

 • mbo door Caroline van Eijk, beleidsadviseur Taal & Rekenen Albeda College en Pauline Arnoldy, docent Taal-en-rekencentrum Zadkine
 • vo door Yuri Schneider, voorzitter taalbeleid en Leon Welings, docent Nederlands van het Sint-Montfort
 • Hogeschool Rotterdam door Roel Huysmans, projectleider taalbeleid Hogeschool Rotterdam

14.10-14.25 uur
drs. B

14.25-16.30 uur

workshops

 • ronde 1: 14.40-15.30 uur
 • ronde 2: 15.40-16.30 uur

16.30-17.00 uur
afsluiting


Thema's workshops

 • Verdieping Nederlands mbo
  Tijdens deze workshop staan de nieuwe exameneisen van Nederlands mbo niveau 4, de achtergronden en ervaringen centraal. Sprekers zijn: Myriam Heirman, taalexpert kenniscentrum taal en rekenen Albeda College en Evelien Swint, taal- en rekencoördinator Zadkine.

 • Verdieping Nederlands vo
  Bij deze workshop is er aandacht voor de nieuwe exameneisen en specifiek voor Nederlands in het vo. Verder komen de verschillen met de huidige examinering en ervaringen aan bod. Sprekers zijn: Yuri Scheider, voorzitter taalbeleid en Leon Weltings, docent Nederlands van het Sint-Montfort.

 • Verdieping Nederlands Hogeschool Rotterdam
  Tijdens deze workshop krijgt u informatie over het taalbeleid van Hogeschool Rotterdam: wat gebeurt er nu, wat verandert er op korte termijn en wat zijn de ideeën voor de lange termijn? Spreker is: Roel Huysmans, projectleider taalbeleid Hogeschool Rotterdam.

 • Instaptoets/diagnostische toets + ondersteunend onderwijs Hogeschool Rotterdam
  De spreker gaat in op de huidige stand van zaken van diagnostische toetsen Nederlands bij Hogeschool Rotterdam en de vervolgmogelijkheden. Verder is er aandacht voor veranderingen op de korte en lange termijn. Spreker is: Mia Crins, docent Nederlands Hogeschool Rotterdam

 • Dyslexie en Hogeschool Rotterdam
  Hoe wordt er binnen Hogeschool Rotterdam omgegaan met dyslectische studenten? Er wordt informatie gegeven over: aanmelding, toetsing, programma en er wordt ingegaan op persoonlijke ervaringen. Sprekers zijn: Janna Verdonk, studentendecaan en Jan Roel van Zuilen, docent keuzevak

 • Speeddaten mbo/vo en Hogeschool Rotterdam
  Mocht u in gesprek willen komen met collega's uit het vo of mbo (voor hogeschooldocenten) of Hogeschool Rotterdam (voor docenten vo en mbo), dan kunt u zich voor het speeddaten opgeven. Ervaringen uitwisselen staat centraal.

 • Aandacht voor anderstaligen + ondersteunend onderwijs Hogeschool Rotterdam
  Zowel voor als na de poort is er aandacht voor anderstaligen bij Hogeschool Rotterdam. De spreker gaat in op de (voorbereidingen op) het toelatingsexamen, het ondersteund onderwijs en ervaringen. Spreker is: Hilde Valentin, docent Nederlands als tweede taal Hogeschool Rotterdam.

 • Schakeltraject anderstaligen Albeda College
  Binnen het schakeljaar Nederlands als tweede taal worden leerlingen in een korte periode voorbereid op het examen waarmee ze toelaatbaar zijn tot hogeschool of universiteit. Er is aandacht voor de toelating, het programma en de doorstroom naar het hbo van dit schakeljaar binnen het Albeda College. Spreker is: Mieke Aafjes, docent Nederlands als tweede taal Albeda College.

Waar en wanneer
Op dinsdag 5 juni in Museumpark 40, Rotterdam

Aanmelden
U kunt zich voor deze middag aanmelden door een e-mailbericht met persoonlijke gegevens (naam, functie, organisatie, adres) en uw drie voorkeuren voor workshops (in volgorde van belangrijkheid) te versturen via: aansluiting@hr.nl vóór woensdag 31 mei.


Bereikbaarheid

De locatie Museumpark is goed bereikbaar per openbaar vervoer. Vanaf Rotterdam CS is het ongeveer 15 minuten lopen. Komt u met de auto: in de binnenstad van Rotterdam geldt betaald parkeren.


Meer informatie
Voor vragen en aanvullende informatie kunt u contact opnemen met de accountmanagers Aansluiting van Hogeschool Rotterdam via aansluiting@hr.nl of 010-7944073.

 

Wat?Nederlands in de aansluiting
Waar?Rotterdam, Nederland
Wanneer?05/06/2012