Evenementen

Studiedag Lezen voor de lijst

De literatuuronderwijssite lezenvoordelijst.nl is een doorslaand succes. De meeste havo/vwo-docenten Nederlands en vele duizenden leerlingen hebben inmiddels kennisgemaakt met de zes leesniveaus. De reacties stromen binnen, waarbij de meest gehoorde opmerking is dat de zes leesniveaus heel herkenbaar zijn en docenten en leerlingen houvast geven. De meest gestelde vraag is echter: hoe ga je ermee om in de klas?

Om antwoord te geven op die vraag, hebben de initiatiefnemers van Lezen voor de Lijst een landelijk trainingsprogramma ontwikkeld. De training Lezen voor de Lijst in de praktijk start dit najaar en is bedoeld voor docenten Nederlands die hun literatuuronderwijs een nieuwe impuls willen geven.

Voor wie

VO-docenten Nederlands, bovenbouw havo/vwo

Inhoud

In de trainingen leert u hoe u in uw lespraktijk rekening kunt houden met de verschillende motivaties en leesniveaus van leerlingen. We gaan daarbij uit van het wetenschappelijke didactische model dat ook ten grondslag ligt aan www.lezenvoordelijst.nl. De trainingen worden gegeven door docenten met ruime ervaring met het toepassen van het model. Het programma bestaat uit bijeenkomsten en zelfstudie. De studielast bedraagt gemiddeld twee uur per week. U voert een praktijkonderzoek uit, waarbij u nagaat hoe u de verschillen tussen uw leerlingen kunt bepalen en hun literaire ontwikkeling kunt stimuleren. Ook maakt u een literatuurdidactische analyse van een boek naar keuze en u ontwerpt daar opdrachten bij op verschillende niveaus.

Wat?Studiedag Lezen voor de lijst
Waar?Utrecht, Nederland
Wanneer?27/09/2012
Meer informatie?Rijksuniversiteit Groningen
Mariska Pater
Website