Evenementen

Internationale literatuurdagen City2cities

20 t/m 28 april vinden de lnternationale Literatuurdagen Utrecht plaats. Onder de noemer City2Cities worden jaarlijks twee literaire steden met elkaar verbonden. Dit jaar zijn dat Lissabon en Berlijn. In en om een spiegeltent op de binnenplaats van het Utrechts Archief vinden voordrachten, concerten, films en theatervoorstellingen plaats. De kaartverkoop voor het festival is op 19 maart gestart op www.city2cities.nl.

Programma Uit Berlijn geven hedendaagse schrijvers als Daniel Kehlmann (Het meten van de wereld ) en Uwe Timm (De ontdekking van de curryworst ) acte de présence. Ook zijn er programma’s rond de Duitse dichter en grondlegger van het episch theater Bertolt Brecht. Lissabon brengt evenementen over literaire meester Fernando Pessoa en optredens van literaire helden António Lobo Antunes (Fado Alexandrino) en Gonçalo M. Tavares (Jeruzalem). Tot de Nederlandstalige auteurs die optreden, behoren o.a. Armando, Jan Brokken, Guus Kuijer, Nelleke Noordervliet en Simone van der Vlugt.

Writer in Residence: Ulf Stolterfoht Jaarlijks nodigt de Universiteit Utrecht een Writer in Residence uit. Dit jaar is dat de Duitse dichter Ulf Stolterfoht (1963). Auteurs als Michel Faber (Lelieblank, scharlaken rood) en Bas Heijne (De wijde wereld) gingen hem voor. Stolterfoht zal colleges en workshops geven aan de Universiteit Utrecht en houdt op woensdag 24 april de Belle van Zuylenlezing, het jaarlijkse eerbetoon aan één van de belangrijkste Europese auteurs, die in 1740 in Utrecht werd geboren. Ulf Stolterfoht geldt als één van de meest kritische en intelligente Duitse dichters van het moment. Hij woont en werkt in Berlijn waarover hij zegt: ‘In Berlijn kun je leren, poëzie is er geen overlevingsstrijd. Ik denk dat het zelfs zo is dat Berlijn me een betere dichter maakt.’

Schrijfwedstrijd City2Cities schrijft een wedstrijd uit om literair talent te stimuleren. Vorig jaar leverde de opdracht om een kort verhaal in de traditie van Franz Kafka te schrijven bijna vierhonderd inzendingen op. Dit jaar roept het festival schrijvers uit het Nederlandse taalgebied op een reisverhaal van eigen hand in te sturen. De inzendtermijn sluit op maandag 8 april om 9.00 uur ’s ochtends.

City2Cities Abroad In de aanloop naar het festival gaan twee Nederlandse auteurs er op uit om de literaire scenes van Lissabon en Berlijn te verkennen én de Nederlandse literatuur aldaar te promoten. Momenteel is F. Starik in Lissabon om daar te spreken met de Portugese schrijvers Paulo Tavares en Joana Bértholo, een bezoek te brengen aan het Casa Fernando Pessoa, op te treden op een Poetry Slam en ons op die manier inzicht te geven in de literaire scene van de Portugese hoofdstad. Dit weekend zal Phillip Huff in Berlijn het literaire leven op verschillende niveaus ervaren. Hij zal spreken met officiële literaire instanties als het Literarische Colloquium Berlin, maar ook de underground cultuur van de Duitse hoofdstad ontdekken.

Straat van de Literatuur Op 28 april sluit City2Cities af met een festivaldag in de gehele Lange Nieuwstraat tussen het Domplein en het Museum Catharijneconvent. Meer dan vijftig auteurs, vertalers en muzikanten treden op in theaterzalen, musea en huiskamers.

Wat?Internationale literatuurdagen City2cities
Waar?Utrecht, Nederland
Wanneer?20/04/2013 tot 28/04/2013
Meer informatie?Het Literatuurhuis
Website