Evenementen

Presentatie Worm en Donder - Geschiedenis van de Nederlandse literatuur deel 4

Op donderdag 12 december tussen 15.30-18.30 vindt de boekpresentatie plaats van Worm en Donder, 1700-1800 De Republiek, deel 4 - I van de reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur van Inger Leemans en Gert-Jan Johannes. De presentatie vindt plaats in de doopsgezinde kerk aan de Singel in Amsterdam.

Aan de boekpresentatie is een prijsuitreiking verbonden: de Moderne Heliconprijs. Geheel in de geest van het achttiende-eeuwse sociabiliteitsideaal roepen de auteurs een 'prijs-vraag' uit over een of meer van de volgende onderwerpen:

  • Wat is de waarde van de achttiende-eeuwse Nederlandstalige literatuur?
  • Welke literaire teksten mogen niet vergeten worden en waarom niet?
  • Wat is uw favoriete achttiende-eeuwse toneelstuk, gedicht, hofdicht, epos, embleem?
  • Welke relevantie hebben deze teksten voor het hedendaagse publiek?
  • Hoe kunnen we de achttiende-eeuwse literatuur vertolken en aantrekkelijk maken voor een breed publiek?

De jury van de Moderne Heliconprijs nodigt bijdragen uit in alle vormen en maten: zing een achttiende-eeuws lied en stuur de opname in. Maak een een Youtube-filmpje met een opvoering van een dramatisch toneelmoment. Teken een satirische cartoon, geïnspireerd op de Windhandelpamfletten van 1720. Maak een mash-up van Julia van Rhijnvis Feith (vgl. Sense and Sensibility and Sea Monsters). Maak een nanopublicatie van een ellenlang epos of een poëticaal vertoog. Schrijf een essay over de waarde van 18de-eeuwse Nederlandse literatuur, of over een werk of auteur naar uw keuze. Stuur een betoog in over de manier waarop de 18de eeuw in het onderwijs ingebracht kan worden, of hoe 18de-eeuwse literatuur een meer zichtbare plaats in onze erfgoedinstellingen kan krijgen. Richt een twitteraccount in onder de naam van Sara Burgerhart (nee ... dit bestaat al). Ontwerp een game voor het hofdicht.

Inzendingen kunnen worden opgestuurd naar info@wormendonder.nl
Deadline: 15 november 2013
De ‘Erepenningen’ bestaan uit een exemplaar van Worm en Donder. De prijswinnende bijdragen zullen worden gepresenteerd op de boekpresentatie van Worm en Donder

Wat?Presentatie Worm en Donder - Geschiedenis van de Nederlandse literatuur deel 4
Waar?Amsterdam, Nederland
Wanneer?12/12/2013
Meer informatie?Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker, Nederlandse Taalunie
Website