Evenementen

500 jaar Nederlanden in drie tentoonstellingen

Het jaar 2015 is een speciaal jaar. Vijfhonderd jaar geleden kwam Keizer Karel V in Brussel op de troon van alle gewesten van wat toen nog de Bourgondische kreits was. Tweehonderd jaar later in 1815 begon Frantisek Kalda te doceren bij de Handelshogeschool in Praag, waarmee neerlandistiek feitelijk een officieel vak werd in Centraal-Europa. Twintig jaar geleden in 1995, besloten verschillende docenten neerlandistiek uit Centraal-Europa tijdens een congres in Olomouc om een gezamenlijke vereniging op te richten, Comenius.

Al deze feiten zijn reden genoeg om Nederland en Vlaanderen in de kijker te zetten. Van 21-23 mei 2015 houdt Comenius haar jubileumcongres in Olomouc. Ter gelegenheid van dit congres organiseren de afdeling Nederlands aan de Palackého Universiteit in Olomouc en de afdeling Nederlands aan de Masarykova Universiteit in Brno drie tentoonstellingen in de grootste Moravische steden, Olomouc en Brno.

De eerste tentoonstelling betreft een overzicht van Nederlandse, Belgische en Luxemburgse onderscheidingen tegen de achtergrond van de geschiedenis van de Lage Landen van 1515 tot 2015. Plaats: Moravisch Landsmuseum in Brno.

De tweede tentoonstelling gaat over het resultaat van het gezamenlijke project 'Oude Drukken uit de post-incunabele periode, 1500-1800, in Bohemen, Moravië en Silezië'. Dit project is met financiering van de Taalunie uitgevoerd door de vakgroepen in Olomouc, Praag en Wroclaw. Plaats: Kunstmuseum in Olomouc.

De derde tentoonstelling betreft een overzicht van de receptie van Nederlandse en Vlaamse literatuur in het Tsjechisch sinds 1846. Sinds dat jaar zijn er meer dan 850 uitgaven van ruim 600 literaire werken van Nederlandstalige origine in het Tsjechisch verschenen. Plaats: Kunstcentrum Konvikt in Olomouc.

Alle drie de tentoonstellingen zullen gedurende de maanden mei-juli 2015 te zien zijn. De tentoonstellingen zijn voor iedereen toegankelijk.

Meer informatie kunt u opvragen bij Wilken Engelbrecht in Olomouc (leider organisatieteam).

Deze tentoonstellingen komen mede tot stand dankzij een subsidie van de Nederlandse Taalunie.

Wat?500 jaar Nederlanden in drie tentoonstellingen
De culturele erfenis van Karel V
Waar?Olomouc en Brno, Tsjechië
Wanneer?01/05/2015 tot 31/07/2015
Meer informatie?Universiteit Olomouc en Universiteit Brno
Wilken Engelbrecht
wilken.engelbrecht@seznam.cz