Evenementen

Herman Pleij over taal

In 2014 kunt u maandelijks bij deBuren (Brussel) of NONA (Mechelen) terecht voor een duidelijk standpunt. In deze reeks geeft telkens een prominente spreker met een kritische stem zijn of haar actuele mening over een tijdloos thema. Daarna volgt een kort interview door moderator Karl van den Broeck (hoofdredacteur Apache.be) met ruimte voor publiek debat. Op 27 mei neemt Herman Pleij een standpunt in over taal.

Het verbinden van taal met identiteit cultiveert kwalijke superioriteitsgevoelens. Zo zou het Nederlandse begrip 'gezellig' onvertaalbaar zijn, zoals vaak door Nederlanders geclaimd wordt. Daarmee wordt bedoeld dat er een gezinsintimiteit in het eigen land heerst die zijn weerga niet kent in de rest van de wereld. Maar die exclusiviteit is gecreëerd en bedoelt aan te geven, dat men elders helaas verstoken moet blijven van deze essentiële nestwarmte in familieverband. Dus: bezin je op de groei van identiteiten en vraag je af hoe je moedertaal zich ontwikkeld heeft - maar verbind beide nooit.

Voorschriften en beschermende maatregelen met betrekking tot de taal moeten zo beperkt mogelijk blijven. Het zelfreinigend vermogen van taal is heel hoog, terwijl taalzorg juist een taal ziek, zwak en misselijk verklaart.

Dinsdag 27 mei 2014 - 20:30, Kunstencentrum NONA, Begijnenstraat 19, 2800 Mechelen

Wat?Herman Pleij over taal
Waar?Mechelen, België
Wanneer?27/05/2014
Meer informatie?deBuren
deBuren