Evenementen

Jubileumcongres Comenius - call for papers (deadline: 31/10)

In mei 2015 zal het precies twintig jaar geleden zijn dat collega's uit de regio Midden- en Oost-Europa rond een tafel in een gezellig Weense café een gemeenschappelijke droom verwoordden: een vereniging oprichten voor Neerlandici die in de landen van Midden- en Oost-Europa op het gebied van de neerlandistiek bij universiteiten werkzaam zijn. Dit idee werd vervolgens op 17 mei 1995 ook feitelijk uitgevoerd in de historische zaal van het Domkapittel van Olomouc, heden onderdeel van het Aartsbisschoppelijk Museum.

In een tijd dat veel verandert, is twintig jaar een lange termijn. Er is in die periode dankzij vele enthousiaste leden en collega's een lange reeks van prachtige evenementen binnen het kader van Comenius gerealiseerd: zomercursussen, studentencongressen, de driejaarlijkse regionale colloquia, de Nieuwsbrief, de website, de AMOS-reeks, het elektronische tijdschrift Comparatieve Neerlandistiek, curriculum-bijeenkomsten etc.

Comenius staat in het teken van comparatief onderzoek. In 2015 zal er behalve het jubileum van Comenius nog een ander belangrijk jubileum zijn: in dat jaar zal het 500 jaar geleden zijn dat Karel V officieel de troon van alle Nederlandse gewesten besteeg. Karel V was er met zijn Pragmatieke Sanctie voor verantwoordelijk dat de Nederlanden als staatkundige entiteit de geschiedenis betraden. Het Koninkrijk der Nederlanden (in 2015 200 jaar), het Koninkrijk België (in 2015 185 jaar) en het Groothertogdom Luxemburg (in 2015 ook 200 jaar) bestaan als opvolgerstaten van 'zijn' Nederlanden.

Onder de titel "De culturele erfenis van Karel V: Culturele banden tussen de Lage Landen en Centraal-Europa" wil Comenius tijdens het Regionaal Colloquium Neerlandicum (tevens jubileumcongres) op 20-23 mei 2015 kijken naar dwarsverbanden tussen de Nederlanden en Centraal-Europa.

Tijdens het jubileumcongres zullen drie tentoonstellingen worden geopend:

  • Een tentoonstelling in het Moravské zemské muzeum (Moravisch Landsmuseum) in Brno over de geschiedenis van de Lage Landen sinds Karel V aan de hand van ordes en onderscheidingen.
  • Een tentoonstelling in het Muzeum Umení (Kunstmuseum) in Olomouc over de culturele invloed van de Nederlanden op Centraal-Europa aan de hand van oude drukken uit de Nederlanden en hun bezitters in Moravië. Deze tentoonstelling laat direct ook de eerste resultaten zien van een groot gezamenlijk project van de neerlandici in Praag, Wroclaw en Olomouc.
  • Een tentoonstelling bij de Palacký Universiteit in Olomouc gewijd aan Nederlandstalige literatuur in Tsjechische vertaling.

Het congres zal daarom in twee delen plaatsvinden:

  1. de eerste twee dagen, woensdag 20 en donderdag 21 mei 2015 zullen plaatsvinden in Brno, de plaats waar in 1995 de eerste voorzitter van Comenius, dr. Leopold Decloedt, hoofd van de vakgroep was. Dit deel zal zijn gewijd aan taalkunde en geschiedenis.
  2. Het tweede deel, op vrijdag 22 en zaterdag 23 mei 2015, zal in Olomouc zijn gewijd aan letterkunde en kunst.

Nadere details over hotels, reiskostenvergoeding en de precieze plaatsen waar het congres wordt gehouden, volgen later.

U wordt van harte uitgenodigd om een bijdrage voor te stellen. Bijdragen zijn bij voorkeur comparatief in de ruimste zin van het woord. De lengte van de lezing is in principe 20 minuten. U wordt verzocht om de titel van uw lezing en een korte samenvatting van ongeveer 300 woorden (een halve bladzijde A4) voor 31 oktober 2014 te sturen naar wilken.engelbrecht@seznam.cz.

In het kader van het congres zullen de bijdragen gewijd aan letterkunde, geschiedenis en kunst worden gebundel in een collectieve monografie. Voor de taalkundige bijdragen is in principe een speciaal nummer van het tijdschrift Brünner Beiträge zur Germanistik und Nordistik voorzien.

Wat?Jubileumcongres Comenius - call for papers (deadline: 31/10)
Waar?Brno en Olomouc, Tsjechië
Wanneer?20/05/2015 tot 23/05/2015
Meer informatie?Comenius; Masarykova univerzita Brno; Univerzita palakcého Olomouc
prof. dr. Wilken Engelbrecht
+420 737 710 214
Univerzita Palackého Katedra nederlandistiky FF Køížkovskéh 10 771 80 Olomouc Tsjechië
wilken.engelbrecht@seznam.cz