Evenementen

Kennisbijeenkomst taal- en spraaktechnologie voor de archiefsector

Computers worden krachtiger en slimmer, beginnen de wereld te begrijpen, en kunnen steeds beter met die wereld – en dus met ons - interacteren. Ontwikkelingen in de taal- en spraaktechnologie (TST) dragen hier aan bij. Wat betekent dat voor de archiefsector? En voor het publiek? Waar kunnen archieven nu al hun voordeel mee doen? Deze en andere vragen komen aan bod op de Kennisbijeenkomst taal- en spraaktechnologie voor de archiefsector op 20 september op het Nationaal Archief.

Het event wordt georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Taal- en Spraaktechnologie (NOTaS) en het Nationaal Archief en is bedoeld voor archief- en informatieprofessionals die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp.

Al stappen gezet
Archiefinstellingen, waaronder het Nationaal Archief, verkennen de mogelijkheden van TST al. Denk aan meertalig zoeken in het portaal Europeana, de inzet van e-discovery voor het filteren van relevante informatie uit grote hoeveelheden ongestructureerde data, het ontsluiten van archiefmateriaal door de toepassing van tekstherkenning, etc. Dit soort onderwerpen hebben raakvlakken met TST, maar vormen slechts het topje van de ijsberg aan mogelijkheden.

Programma
De kennisbijeenkomst is een gezamenlijke verkenning van TST en de (toekomstige) betekenis ervan voor de archiefsector. NOTaS-deelnemers belichten enkele aan TST gerelateerde onderwerpen, en tijdens de pauze, de lunch en in de wandelgangen is volop gelegenheid voor verder overleg en netwerken.

Bekijk het programma van de bijeenkomst

Locatie en aanmelden
De gratis kennisbijeenkomst vindt plaats op dinsdag 20 september van 9.30 tot 14.00 uur op het Nationaal Archief in Den Haag. U kunt een plek reserveren door een e-mail te sturen naar remco.van.veenendaal@nationaalarchief.nl

NOTaS
De stichting NOTaS stimuleert en ondersteunt de toepassing van Nederlandstalige TST. Deelnemers van NOTaS zijn bedrijven, kennisinstellingen, universiteiten en maatschappelijke organisaties die zich bezighouden met de ontwikkeling en/of toepassing van Nederlandstalige TST.

Linked data
Aansluitend op deze kennisbijeenkomst is er bij het Nationaal Archief een studiemiddag linked data. Meer informatie over deze gerelateerde bijeenkomst staat op de website van Archief 2020.

Wat?Kennisbijeenkomst taal- en spraaktechnologie voor de archiefsector
Waar?Den Haag ,
Wanneer?20/09/2016
Meer informatie?remco.van.veenendaal@nationaalarchief.n
Archief 2020