Evenementen

Uitreiking Amy van Markenprijs

Uitreiking tweejaarlijkse Amy van Markenprijs voor literaire vertalingen uit de Scandinavische talen.

Op vrijdagmiddag 11 november a.s. om 17.30 uur reikt Stichting Leonora Christina voor de zesde maal de Amy van Marken vertaalprijs 2016 uit. De uitreiking zal plaatsvinden in het Groninger Museum, Museumeiland 1 in Groningen.

Op advies van een jury, bestaande uit dr. Suze van der Poll, universitair docent Scandinavische en Europese Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, prof. dr. Godelieve Laureys, emeritus hoogleraar Scandinavistiek en Noord-Europakunde aan de Universiteit van Gent en drs. Adriaan van der Hoeven, vertaler en voormalig docent en onderzoeker Finoegrische talen en culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen, wordt de vertaalprijs, bestaande uit een oorkonde en € 5.000,-, uitgereikt aan de vertaalster Sophie Kuiper voor haar vertaling van Philip Teirs roman Vinterkriget. En äktenskapsroman (2013) uit het Zweeds. Kuipers vertaling is onder de titel Familie in 2015 verschenen bij Uitgeverij Ambo | Anthos. Na haar bachelor Finse taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen, voltooide Kuiper haar studie in 2011 met een master in de letteren aan de Universiteit van Stockholm, en specialiseerde zich daarna in het literair vertalen bij het Expertisecentrum Literair Vertalen en het Finnish Cultural Institute. Inmiddels heeft ze uiteenlopende vertalingen uit het Fins en Zweeds op haar naam gezet, waaronder romans van Sofi Oksanen en Tommi Kinnunen en jeugdboeken van Salla Simukka.

Wegens het beperkte aantal plaatsen wordt u vriendelijk verzocht te reserveren bij de contactpersoon van de Stichting, Annet Keuning van het Scandinavisch Vertaal- en Informatiebureau Nederland: e-mail: svin@svin.nl, tel.: 050 – 312 25 16

Wat?Uitreiking Amy van Markenprijs
Waar?Groningen,
Wanneer?11/11/2016 tot 11/11/2016