Evenementen

Lezing en gesprek over 'Geschiedenis van de Nederlandse literatuur'

Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur is een breed en overkoepelend overzicht van de geschiedenis van de Nederlandstalige literatuur in negen volumes delen. Elf vooraanstaande auteurs hebben aan deze reeks meegewerkt. De verschillende delen beschrijven de literatuur uit Nederland en Vlaanderen van de middeleeuwen tot 2005. De boekenreeks is geschreven als een doorlopend verhaal op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, en is niet alleen bedoeld voor Neerlandici, maar ook voor iedereen die in literatuur geïnteresseerd is.

Tijdens deze boeiende avond zal Matthijs de Ridder de boekenreeks kritisch tegen het licht houden en ingaan op vragen als 'Wat zijn de voor- en nadelen van de geïntegreerde aanpak?' en 'Wat is de bruikbaarheid van de reeks in het onderwijs?' Matthijs de Ridder is schrijver en criticus. Hij publiceerde onder meer over Gaston Burssens, Louis Paul Boon en Paul van Ostaijen over wie hij een biografie voorbereidt. Hij schreef Rebelse ritmes, een alternatieve cultuurgeschiedenis op het ritme van de jazz. Het vervolg daarop, De eeuw van Charlie Chaplin, verschijnt binnenkort. Met Behoud de Begeerte schreef hij bovendien een literatuurgeschiedenis over de periode 1984-2014. Voor Ons Erfdeel volgt hij al sinds 2006 het verschijnen van de Geschiedenis van de Nederlandse literatuur.

Daarna gaat Johan van Iseghem (hoogleraar Nederlandse Literatuur aan de KU Leuven en KULAK) in gesprek met één van de hoofdredacteurs van de reeks, Anne Marie Musschoot (emeritus hoogleraar van de Universiteit Gent), en met Tom Verschaffel (hoogleraar Cultuurgeschiedenis aan de KU Leuven en KULAK), auteurs van het deel over de letterkunde in de achttiende eeuw in de Zuidelijke Nederlanden.

Programma

19.30 Matthijs De Ridder aan het woord
20.15 Gesprek met Anne Marie Musschoot en Tom Verschaffel, onder leiding van Johan van Iseghem
21.00 Vragen vanuit het publiek

Inschrijving

Inschrijven kan online via het inschrijvingsformulier via deze website vóór 15 maart 2017.
U betaalt 15 euro voor de lezing en een afsluitend drankje op de rekening IBAN BE31 2850 2133 2955 van het Postuniversitair Centrum, met vermelding '400/0014/43622 + naam deelnemer(s)'.

Wat? Lezing en gesprek over 'Geschiedenis van de Nederlandse literatuur'
Waar?Kortrijk , België
Wanneer?22/03/2017
Meer informatie?De KULAK (de Kortrijkse universiteitscampus van de KU Leuven)
Boekenhuis Theoria, Casinoplein 10 in Kortrijk