Evenementen

Universiteit Utrecht viert de rijkdom van interculturele communicatie

Ter gelegenheid van het 12.5 jarig bestaan van de master Interculturele Communicatie (Universiteit Utrecht) organiseert Center for the Humanities in samenwerking met de opleiding een conferentie op 21 en 22 april 2017. Het congres wordt geopend door burgemeester van Utrecht Jan van Zanen. Sprekers tijdens het congres zijn onder meer Petra Stienen en Rodaan Al Galidi.

Interculturele communicatie
De wereld wordt steeds 'kleiner'. De Brexit, de migratiestop van Trump en de dreigementen van Erdogan kunnen we niet af doen als een ver-van-mijn-bed-show. Vanwege technologische en economische ontwikkelingen hebben dit soort ontwikkelingen direct gevolg voor de open samenleving in Nederland en andere landen in Europa. Communicatie is steeds vaker een internationale, en daardoor interculturele aangelegenheid. De Master Interculturele Communicatie is uniek in Nederland. Deze leidt mensen op om met die talige en culturele diversiteit in verschillende, internationale contexten om te gaan. Want succesvolle interculturele communicatie kan miscommunicatie, stereotypering en uitsluiting helpen voorkomen.

Grensoverschrijdend
Sprekers tijdens het congres op zaterdag zijn onder meer Petra Stienen en Rodaan Al Galidi. Beiden overschrijden met hun lezingen de grens tussen maatschappij en wetenschap. Ze vertellen over hoe zij in hun dagelijkse praktijk te maken hebben met talige en culturele diversiteit. Hun vragen en oplossingen leveren inspiratie voor wetenschappelijk reflectie.

Petra Stienen is arabist, voormalig diplomaat en een Nederlands politica (voor D66). Zij gaat in op de vraag wat het betekent om je oor te luister te leggen bij De Ander. Hoe kun je als professional dit basisprincipe van interculturele communicatie optimaal toepassen? Welke valkuilen kom je tegen? En hoe klinkt de stem van De Ander in meertalige situaties?

Rodaan Al Galidi (1971) studeerde in Irak af als bouwkundig ingenieur en kwam in 1998 in Nederland terecht, waar hij asiel aanvroeg. Hij zat negen jaar lang in een asielzoekerscentrum . Al Galidi leerde zichzelf de Nederlandse taal en begon met schrijven en publiceerde onder meer het boek Hoe ik talent voor het leven kreeg waarin hij put uit eigen ervaring als asielzoeker.

Op vrijdag 21 april staat onderzoek naar talige en culturele diversiteit centraal. 22 april is een publieksevent gericht op geïnteresseerden. Alumni van de opleiding bieden dan onder andere workshops en lezingen over hun professionele ervaring in interculturele situaties.

Wat?Universiteit Utrecht viert de rijkdom van interculturele communicatie
Waar?Utrecht , Nederland
Wanneer?21/04/2017 tot 22/04/2017
Meer informatie?Website