Evenementen

Kiliaanlezing 2004 'Dateringen in woordenboeken' door dr. Fons Moerdijk

De Kiliaanstichting ter bevordering van het etymologisch onderzoek in België en Nederland, verantwoordelijk voor de samenstelling van het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, organiseert op 23 april 2004 weer de jaarlijkse Kiliaanlezing voor een breed publiek. Deze lezing, die gratis toegankelijk is, vindt plaats in het P.C. Hoofthuis, Spuistraat 134 te Amsterdam, om 15.30 uur, in zaal 104.

De lezing wordt gehouden door dr. Fons Moerdijk. Fons Moerdijk is bestuurslid van de Kiliaanstichting. Hij is verbonden aan het Instituut voor Nederlandse Lexicologie in Leiden, waar hij de laatste hoofdredacteur was van het Woordenboek der Nederlandse Taal. Hij is thans hoofdredacteur van het Algemeen Nederlands Woordenboek. Hij is bijzonder hoogleraar Nederlandse Lexicografie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij zal spreken over: Dateringen in woordenboeken.

Aan het belang van exacte dateringen twijfelt niemand. Desondanks gaat men er in de praktijk nogal eens ongenuanceerd, om niet te zeggen lichtzinnig, mee om. Dat leidt tot vertekeningen van de werkelijkheid en problemen bij allerlei lexicale verhoudingen. Paradoxaal is, dat dit echter ook gebeurt als we ze te rigide en te conscientieus als absolute waarheden opvatten. De tijd lijkt rijp om ook een 'Deltaplan' te ontwikkelen voor de dateringsproblematiek.

De lezing - die volgens traditie in april plaatsvindt; in deze maand valt immers Kiliaans sterfdag - begint om 15.30 uur en zal inclusief discussie tot circa 17.00 uur duren. Aansluitend vindt de traditionele 'Kiliaanborrel' plaats in café Scheltema aan de Nieuwezijds Voorburgwal, naast het oude Handelsbladgebouw.

Wat?Kiliaanlezing 2004 'Dateringen in woordenboeken' door dr. Fons Moerdijk
Waar?Amsterdam,
Wanneer?23/04/2004