Evenementen

Conferentie 'Taalgrenzen overschrijden'

Op vrijdag 24 september 2004 vindt in het kader van de Europese Dag van de Talen in Maastricht een conferentie plaats onder de titel: 'Taalgrenzen overschrijden'.

Door de mondialisering en internationalisering is er op economisch, wetenschappelijk en politiek gebied steeds meer communicatie in een vreemde taal. Engels ontwikkelt zich daarin als hét communicatiemedium. Veel minder aandacht is er voor de dagelijkse taalgrensoverschrijdingen. Door de toenemende mobiliteit en de grensoverschrijding van 'bedrijvigheid', is andere taalkennis vereist. We gaan over de taalgrens wonen, studeren, werken, recreëren, van diensten gebruik maken, winkelen, familie bezoeken. Deze activiteiten zijn overwegend regionaal, 'naast de deur'. Daarbij speelt Engels een ondergeschikte rol en is (zeer goede) kennis van de omgevingstalen van groot belang. Dagelijkse taalgrensoverschrijdingen groeien het sterkst onder de middelbaar en lager opgeleide beroepsbevolking.

Hoofdspreker op de conferentie is Ruud Halink (Talenacademie Maastricht). Halink houdt zich intensief bezig met vreemde-taalverwerving in projecten in grensregio's. Anthony Fitzpatrick, hoofd van ICC, 'The International Language, Network' zal een plenaire bijeenkomst leiden.

Plaats: Maastricht, Leeuwenborgh, Juliana van Stolberglaan 2
Nadere informatie: http://www.cinop.nl, http://www.trefpunttalen.nl, http://www.europeesplatform.nl; http://www.bestbelangrijk.nl.

Wat?Conferentie 'Taalgrenzen overschrijden'
Waar?Maastricht, Nederland
Wanneer?24/09/2004