Evenementen

Bekendmaking winnaar Nobelprijs voor Literatuur 2004

Op woensdag 6 oktober 2004 wordt bekend wie de Nobelprijs voor Literatuur krijgt. In zijn artikel 'Nooteboom is the greatest' in NRC Handelsblad van 27 augustus 2004 stelt Pieter Steinz dat de Nederlandse schrijver Cees Nooteboom goede kansen maakt de prijs te winnen.

Steinz analyseert naar welke landen of taalgebieden de Nobelprijs voor Literatuur sinds 1901 is gegaan. Hij komt tot de slotsom dat het heel waarschijnlijk is dat dit jaar of binnen enkele jaren het de beurt is aan het Nederlands, omdat die taal tot nu toe door het Nobelprijscomité 'vergeten' is. De belangrijkste kandidaten voor de prijs zijn volgens Steinz de nu nog levende auteurs Theun de Vries, Hella Haasse, Hubert Lampo, Gerrit Kouwenaar, Gerard Reve, Harry Mulisch, Hugo Claus en Cees Nooteboom. De laatste drie dicht hij de meeste kansen toe. Maar de 97-jarige Theun de Vries maakt ook kans, omdat hij ook in het Fries schrijft. Door hem de Nobelprijs te geven zou het Nobelprijscomité in één keer twee vergeten talen honoreren.

Als Steinz zou moeten gokken, gokt hij op Cees Nooteboom:

"En toch, als je bij Ladbroke's zou kunnen gokken op de eerste Nederlandstalige winnaar van de Nobelprijs voor literatuur, dan zou ik mijn geld zetten op Cees Nooteboom. Hij is relatief jong (70), staat bekend als dichter, romancier en essayist, presenteert zich als kosmopolitisch Europeaan, en wordt op handen gedragen in Spanje, Frankrijk en de Duitstalige wereld. Dit jaar ontving hij niet alleen de P.C. Hooftprijs, maar ook de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese literatuur. Zijn poëzie is vertaald door de Nobelprijswinnaar van vorig jaar, J.M. Coetzee, en tijdens de laatste Frankfurter Buchmesse deelde hij praktisch het podium met Muhammad Ali. He is the greatest, tenminste als we hem als Nederlander in het licht van de Nobelprijs zien."

Bron: Pieter Steinz, artikel 'Nooteboom is the greatest' in NRC Handelsblad van 27 augustus 2004.

Wat?Bekendmaking winnaar Nobelprijs voor Literatuur 2004
Waar?Stockholm (Zweden), Zweden
Wanneer?06/10/2004