Evenementen

Prijsuitreiking Nationale Poëziewedstrijd

Op zondag 26 september aanstaande, vanaf 13.30 uur, worden de winnaars van de Nationale Poëziewedstrijd bekendgemaakt. De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats in de Stadsbibliotheek aan het Spui 68 in Den Haag. Nadere informatie: http://www.poeziewedstrijd.nl.

Veelal gestimuleerd door de leraren vreemde talen hebben ruim 2500 jongeren deelgenomen aan de Nationale Poëziewedstrijd, waarvan de inzendtermijn sloot op 30 april 2004. Zij schreven een gedicht dat als verplicht thema 'ontdekken' had en moest zijn geschreven in een voor de leerling vreemde taal. De leerlingen mochten daarbij kiezen uit o.a. Duits, Engels, Frans, Italiaans of Spaans. Nederlands mocht alleen als tweede/vreemde taal worden gekozen. De wedstrijd was bestemd voor alle leerlingen van voortgezet onderwijs en voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs van 12 tot en met 18 jaar. De hoofdprijs is een reis! Van het winnend gedicht wordt een Poëzieposter gemaakt. De wedstrijd is in 1998 onderscheiden met het Europees label voor innovatieve projecten in het onderwijs moderne vreemde talen.

Winnaars

Uit alle inzendingen werden 25 gedichten genomineerd. Alle genomineerden zijn voor de prijsuitreiking uitgenodigd. Voor elke taalgroep zijn een eerste en een tweede prijs beschikbaar. De vier eerste-prijswinnaars mogen een reis maken naar het land van hun taal en daar hun talenkennis verder uitbreiden. Bovendien wordt hun poëzie vereeuwigd op de Nationale Poëzieposter, die naar alle middelbare scholen gaat. De winnaars zullen uiteraard hun poëzie voordragen. Verder is er een speciale prijs voor het meest humoristische gedicht. Ook de school die als geheel in deze wedstrijd de meest bijzondere prestatie heeft geleverd, kan op een leuke verrassing rekenen. Cabaret 'De Gemeentereiniging' haalt de bezem door deze prijsuitreiking, die beslist niet stoffig mag uitpakken.

BN-ers

Ook enkele bekende Nederlanders werd gevraagd poëzie over 'ontdekken' te schrijven. Rapper Def P van Osdorp Posse en burgemeester Gerd Leers van Maastricht voldeden aan dit verzoek (zie hieronder). Ook tijdens de cultuurnacht van Den Haag, voorafgaand aan de prijsuitreiking, zullen enkele dichters een ontdekkings-gedicht doorspelen aan de organisatoren van de bijeenkomst in de Haagse stadsbibliotheek.

Vreemde talen

De Nationale Poëziewedstrijd wil zowel de interesse voor poëzie bij jongeren bevorderen als het leren en gebruiken van vreemde talen stimuleren. De prijsuitreiking vindt daarom ook plaats op de Europese Dag van de Talen. In 1998 werd deze wedstrijd onderscheiden met het Europees label voor innovatieve projecten in het onderwijs moderne talen. Organisator van de wedstrijd is de Talenacademie Nederland. Het project werd mede mogelijk gemaakt door het Europees Platform voor het Nederlands Onderwijs, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, het VSB Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Bibliotheek Den Haag, het Goethe Institut, Interlanguage, Linguarama, het Institut français en het campagneteam van Europa.

Gedichten

Dat poëzie niet per se hoogdravend hoeft te zijn en dat in kort bestek veel kan worden opgeroepen, blijkt bijvoorbeeld uit het winnende Franse gedicht van de vorige wedstrijd door Madelon Vroegindeweij en uit het Duitse gedicht van dit jaar van Gerd Leers:


"Demain"

Un nouveau jour,
Un nouveau début.
Les oiseaux chantent,
Les gens aiment la vie.
Bonjour monsieur,
Bonjour madame,
Nous aimons la vie.
Aujourd'hui c'est la fête.
Et demain?


"1000 neue Welten - jeden Tag"

wenn du nicht schaust, sondern auch siehst
wenn du nicht hörst, sondern auch zuhörst
wenn du nicht nur anfasst, sondern auch fühlst
wenn du nicht nur isst, sondern auch schmeckst
wenn du mit wachen Sinnen
das scheinbar Bedeutungslose
wichtig nimmst
dann öffnen sich dir 1000 neue Welten
jeden Tag


Wat?Prijsuitreiking Nationale Poëziewedstrijd
Waar?Den Haag, Nederland
Wanneer?26/09/2004
Meer informatie?Website