Evenementen

Griet Pauwels interviewt Kris Peeraer

Gent, Achilles Musschezaal van de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent, Graaf van Vlaanderenplein 40.
Paarse-zetellezing 'Het licht uit het Oosten': Griet Pauwels interviewt Kris Peeraer; donderdag 18 november 2004, 12.30 - 13.15 uur.

Als tiener zwierf Kris Peeraer (1957) met zijn al even jonge vriendin jarenlang op eigen houtje door Turkije en Azië. Afghanistan was nog toegankelijk, de mythische Chinese stad Kasjkar van Kerouac wenkte. Vanuit een fundamentele tegendraadsheid, op zoek naar steeds nieuwe tegenpolen, ontvluchtte Peeraer de zielloze westerse samenleving. Veel autobiografische ervaringen kwamen jaren later terecht in zijn exotisch-fantastisch verhaal 'De stille liefde van Indochina', het magisch-realistische boek 'Margaretha Sidonja', de Indische, filosofisch-satirische vertelling 'De koningstuin' en de Maleisische fabel 'Onder de tropen'.

Om te kunnen schrijven moest Peeraer zijn Nederlands weer bijschaven, leren vertrouwen op zijn geheugen voor intrigerende details, en cultuurhistorische en antropologische geschiedenis in zijn meeslepende verhalen binnensmokkelen. Met de lichtende voorbeelden van Burgess, Miller en Céline voor ogen, kreeg ook zijn fel gewaardeerde roman 'Reis naar de begeerte' (2003) een stijl aangemeten die slaat, bokst en wervelt. Zijn boeken zijn tegelijk grappig en intelligent, uitzinnig en spannend, mythisch en direct. Als 'gedwongen bondgenoot van het vluchtige' laat het alter ego van Kris Peeraer niet na om altijd opnieuw op zoek te gaan naar wijsheid, utopische horizonten en het zinnelijke leven zelf.

De toegang is gratis. Info: dienst PR Stedelijke Openbare Bibliotheek; bibliotheek.pr@gent.be.

Wat?Griet Pauwels interviewt Kris Peeraer
Waar?Gent, België
Wanneer?18/11/2004