Evenementen

Uitreiking interuniversitaire Taalunie Scriptieprijs

Elk jaar reikt de Nederlandse Taalunie de Taalunie Scriptieprijs uit, afwisselend aan een scriptie over een letterkundig onderwerp en aan een scriptie op het gebied van taalkunde/taalbeheersing.

Op 8 december 2004 wordt in Antwerpen de Taalunie Scriptieprijs uitgereikt aan een scriptie over letterkunde. De Scriptieprijs wordt in twee rondes gekozen: in een eerste ronde wordt per universiteit een winnaar aangeduid. Tien studenten wonnen deze intra-universitaire Scriptieprijs en dingen nu mee naar de interuniversitaire Scriptieprijs. Een jury bestaande uit vijf deskundigen op het terrein van de letterkunde zal de winnaar van de interuniversitaire Scriptieprijs aanwijzen.

De genomineerden in alfabetische volgorde:

  1. Paul Bijl (VU Amsterdam) - De verticale verhouding is enig absoluut. Mystieke elementen in het schrijverschap van Menno ter Braak
  2. Inge Broekman (Universiteit Groningen) - De rol van de schilderkunst in het leven van Constantijn Huygens (1596-1687).
  3. Vincent Buyens (Katholieke Universiteit Leuven) - Een koopman in Venetië: Six van Chandeliers Schetse van Venecie (1651)
  4. Hadewijch Ceulemans (Universiteit Antwerpen) - Memorabele mystiek. De rationale-passage uit Ruusbroecs Vanden geesteliken tabernakel.
  5. Kim Gorus (Vrije Universiteit Brussel) - Het oude verhaal van vlees en woord. Een intertekstuele studie over de verwantschap tussen het werk van Peter Verhelst en de plastische kunst.
  6. Klaas Lintermans (Radboud Universiteit Nijmegen) - Tussen uilengekras en hanengekraai. Een reconstructie van het literaire klimaat 1998-2002
  7. Beyke Maas (Universiteit van Amsterdam) - Het verkeerd begrepen Vaderland. Jacob van Lenneps vroege literaire werk (1821-1829) in de context van het cultureel nationalisme en Bilderdijks aanval op de tijdgeest
  8. Elke van Nieuwenhuyze (Universiteit Gent) - Cyriel Buysse en de naturalistische roman in Nederland.
  9. Edwin Praat (Universiteit Utrecht) - Daar helpt geen moedertjelief aan. De positie van de 'grote drie' in het maatschappelijke en literaire veld tijdens de eerste decennia na de oorlog.
  10. Annemarie Snoeij (Universiteit Leiden) - 'Van vele boeken te maken is geen einde'. Kinderboekenschrijver F.H. van Leent (1830-1912)

Met de Scriptieprijs wil de Taalunie studenten Nederlands stimuleren om een schitterend Nederlands wetenschappelijk eindwerk te schrijven. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 2.250 euro.

De interuniversitaire Scriptieprijs wordt uitgereikt op woensdag 8 december 2004 in het Flanders Congress & Concert Centre aan de Zoo van Antwerpen. De uitreiking wordt voorafgegaan door de Win-de-Grote-Taaluniequizbokaal-der-Neerlandistiek, de quiz waarbij studententeams van verschillende Vlaamse en Nederlandse universiteiten strijden voor de eer van hun universiteit. De genomineerden voor de Scriptieprijs stellen tijdens het middagprogramma hun scriptie voor.

Wat?Uitreiking interuniversitaire Taalunie Scriptieprijs
Waar?Antwerpen, België
Wanneer?08/12/2004