Evenementen

Literaire avond met Hella S. Haasse

Hommage aan Hella S. Haasse

Literaire avond in Brussel op maandag 29 november 2004

Maandagavond 29 november staat in het teken van Hella S. Haasse (1918). De grand old lady van de Nederlandse letteren komt dan naar het Vlaams-Nederlands Huis in Brussel waar ze met interviewster Gertie Wouters spreekt over haar veelzijdige oeuvre. De schrijfster leest voor uit haar werk en anderstaligen brengen fragmenten uit de talrijke vertalingen van Haasses boeken.

Deze literaire avond vormt een feestelijk vervolg op de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren. De Nederlandse Taalunie kende Hella S. Haasse deze prijs toe voor haar hele oeuvre. Op 17 november werd ze gelauwerd door Koningin Beatrix in Den Haag (zie Taalunieversumnieuwsbericht).

De literaire avond in Brussel is een initiatief van de Nederlandse Taalunie en het Vlaams-Nederlands Huis. De organisatie is in handen van Het Beschrijf.

Praktisch
Literair programma met Hella S. Haasse in Brussel
Maandagavond 29 november 2004 van 20u tot 21u30
In het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel
Toegangsprijs: € 5
Reservering aanbevolen wegens beperkt aantal plaatsen:+32 2 2121930 of info@vl-nl.be


Hella S. Haasse
Hella S. Haasse brak door met haar debuutnovelle Oeroeg (1948) en heeft sindsdien een omvangrijk en veelgelezen oeuvre opgebouwd. Ze verwierf vooral bekendheid met haar documentair-historische romans. Boeken als Het woud der verwachting (1949), Mevrouw Bentinck (1978) en Heren van de thee (1992) worden niet alleen binnen, maar ook ver buiten het taalgebied gewaardeerd; of om het met de woorden van de jury van de Prijs der Nederlandse Letteren te zeggen: 'Weinig auteurs hebben de Nederlandse literatuur zo waardig en nadrukkelijk op een internationaal podium geplaatst als Hella S. Haasse.'

De Prijs der Nederlandse Letteren
De prijs wordt driejaarlijks toegekend door de Nederlandse Taalunie aan een auteur wiens oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De prijs wordt beurtelings door een lid van het Nederlandse en het Belgische koningshuis uitgereikt. Hella S. Haasse is de zeventiende laureaat. In 2001 ging de onderscheiding naar Gerard Reve. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 16.000 euro.

Wat?Literaire avond met Hella S. Haasse
Waar?Brussel, België
Wanneer?29/11/2004