Evenementen

Letterkundig Museum viert 50-jarig bestaan

Het Letterkundig Museum te Den Haag viert op vrijdag 3 december a.s. het vijftigjarig bestaan. In een afwisselend programma met optredens van Remco Campert, Maria Barnas, Erik Jan Harmens en de drie Wimmen: Hofman, Hazeu en Van Krimpen wordt het heden, verleden en de toekomst van het museum belicht. Medy van der Laan, staatssecretaris van OCenW, zal het jubileumboek Werken voor de eeuwigheid in ontvangst nemen.

Ook de Nationale Schrijversportrettengalerij wordt op deze feestelijke dag geopend. Circa 400 Nederlandse schrijvers en dichters zijn in deze galerij vertegenwoordigd. De schilderijen hangen alfabetisch op schrijversnaam, te beginnen met Thomas van Aalten en Kader Abdolah, via Boudewijn Büch, Remco Campert, Judith Herzberg en Gerrit Komrij tot Joost Zwagerman. De schilders lopen sterk uiteen. Zo wordt werk getoond van Theo Daamen, Otto B. de Kat, Peter Klashorst, J.H. Moesman, Jan Sluijters en Jan Toorop, maar ook van tatookunstenaar Henk Schiffmacher. Bij de opening zullen diverse schilders en geportretteerde schrijvers aanwezig zijn.

Jubileumboek
Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan verschijnt Werken voor de eeuwigheid. Een geschiedenis van het Letterkundig Museum. In dit jubileumboek staat de passie voor de literatuur centraal. Nop Maas beschrijft de voorgeschiedenis, de lotgevallen en de activiteiten van het museum. Mede door de vele anekdotes en vaak verrassende illustraties toont Werken voor de eeuwigheid een uniek beeld van het Letterkundig Museum. Auteur: Nop Maas; uitgever: Meulenhoff/Manteau; ISBN: 908542006; prijs: 34.90.

Programma (alleen voor genodigden!)

 • 15 uur: Matinee (presentatie Piet Piryns)
  • Toespraak Dick Dolman, voorzitter van het bestuur
  • Uitreiking jubileumboek aan Medy van der Laan, staatssecretaris van OCenW/ toespraak Medy van der Laan
  • Optredens van Remco Campert, Maria Barnas, Erik Jan Harmens en de drie Wimmen: Hofman, Hazeu en Van Krimpen
  • Aanbieding cadeau door Nelleke Noordervliet, voorzitter van de Stichting Vrienden
  • Feestrede door Anton Korteweg, directeur Letterkundig Museum
 • 17 uur: Opening Nationale Schrijversportrettengalerij door Anton Korteweg
   
 • 18 uur: Eten, drinken en dansen op muziek van Cor Witjes en de Dopegezinde Gemeente

Letterkundig Museum
Prins Willem-Alexanderhof 5
naast station Den Haag Centraal

Wat?Letterkundig Museum viert 50-jarig bestaan
Waar?Den Haag, Nederland
Wanneer?03/12/2004