Evenementen

Tal van activiteiten in Antwerpen tijdens Gedichtendag 2005

Op donderdag 27 januari 2005 vindt in Vlaanderen en Nederland de zesde editie van de Nationale Gedichtendag plaats. Gedichtendag kan traditiegetrouw in Antwerpen op ruime aandacht rekenen. Ook nu weer biedt ABC2004 u, samen met de Antwerpse literaire organisaties, een brede waaier aan poëtische interventies. Voor meer informatie over Gedichtendag in Antwerpen, check www.abc2004.be of www.gedichtendag.org.

 
 1. Inhuldiging Ramsey Nasr als tweede Antwerpse stadsdichter
  Op 27 januari neemt de nu al veelbesproken Ramsey Nasr de fakkel over van Tom Lanoye en wordt hij ingehuldigd als tweede Antwerpse stadsdichter. Plaats van handeling: Stadhuis, Grote Markt, 14.00u, enkel toegankelijk voor de pers.
 2. Opname van Vlaams boekenprogramma Vitalski
  Boekenliefhebbers, verzamelaars, snoepers van literaire trivia en crossover weetjes kunnen de LIVE-opname meemaken van het enige boekenprogramma dat Vlaanderen momenteel rijk is. Speciaal voor gedichtendag ontvangt Vitalski gasten in zijn programma die hun dada's en enkele primeurs rond poëzie onthullen. Daarna kan men er bij een drankje en onder goed volk niet alleen neuzelen in boeken maar ook meteen op groot scherm de voorbije 6 afleveringen van het nu al legendarische programma bekijken. De volgende dag kan u de bijgewoonde aflevering bekijken op www.kingkong.be Plaats: Provinciaal Centrum Arenberg, Arenbergstraat 28, om 17.00u; toegang gratis. Een initiatief van www.kingkong.be.
 3. Tentoonstelling '200 jaar Vlaamse literatuur herbeleefd'
  Het Letterenhuis laat op Gedichtendag enkele dode en levende dichters (opnieuw) spreken: de allerwegen goedgestemde Liseuses Fabuleuses verwennen bezoekers van de tentoonstelling 200 jaar Vlaamse literatuur met dichtwerk uit verleden en heden. Plaats: AMVC-Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen, van 12.00u tot 14.00u; toegang gratis. Zie ook www.letterenhuis.be. Een initiatief van het AMVC-Letterenhuis
 4. Gratis poster Ramsey Nasr/Gerrit Kouwenaar
  Iedereen die op 27 januari een boekhandel binnenloopt krijgt een poëtisch cadeau: een poster met twee mooie gedichten. Het ene is een energiek gedicht van Ramsey Nasr, het andere een ingetogen gedicht van Gerrit Kouwenaar. De vormgeving is van Gert Dooreman, die ook het ontwerp maakte van Tom Lanoye's gedicht op de KBC-toren. Leuk om te hangen in huiskamer, kantoor of klaslokaal. Verkrijgbaar zolang de voorraad strekt. Plaats: In 260 boekhandels in Vlaanderen en Brussel (zie www.boek.be voor de lijst van deelnemende boekhandels), tijdens de openingsuren, gratis. Een initiatief van het PoëzieCentrum en Boek.be vzw.
 5. Poëzie-estafette
  Doorlopende voordracht van een 30-tal dichters die elkaar om de vijf à tien minuten aflossen, eventueel met muzikale begeleiding of intermezzo's. Plaats: Vrij-Podiumcafé De Muziekdoos, Verschansingstraat 63, 2000 Antwerpen-Zuid (bij de Waterpoort aan de Vlaamse kaai), van 19.00u tot 24.00u; gratis toegang. Een initiatief van Stichting.Pipelines vzw. (http://users.pandora.be/stichtingpipelines) in samenwerking met Masereelfonds Antwerpen en met steun van Antwerpen Boekenstad.
 6. De Killerpoets
  Een bestelwagen raast door Antwerpen. Aan boord: vijf woordenaars, tot de mond gewapend met poëzie. Ze stoppen bruusk. Hier en daar. Maar ongetwijfeld ook waar u zich bevindt. Er is geen ontsnappen aan. Ze knielen voor u, ze jagen uw koude lijf vol zilveren woorden, ze laten u achter, stuiptrekkend in een plas van warm geluk. Plaats: diverse locaties in de stad; gratis, de hele dag. Een initiatief van De Sprekende Ezels met steun van Antwerpen Boekenstad
 7. Melange d'Anvers Lounge
  Les Liseuses Fabuleuses nodigen u uit op een Gedichtendagreceptie in de Melange d'Anvers Lounge.Bij een kop mocca met cake & accordeon vliegen de koffieverzen u om de oren, inclusief versgemalen proza. Van de weersomstuit schrijft u zich meteen in voor 1 van de literaire koffiewandelingen tijdens de maanden februari-maart-april. Slurpen, luisteren & creme fraiche! Plaats: Melange d'Anvers Lounge, Frankrijklei 130, 2000 Antwerpen, van 19.00u tot 21.00u; gratis toegang. Een initiatief van Les Liseuses Fabuleuses.
 8. Bezette stad
  Als de avond valt over de Nationale Gedichtendag strijken vier auteurs neer in het Boekentoilet, een eeuwenoude locatie, door omstandigheden tot een geschikte tempel voor Het Woord gemaakt. De deelnemers/sters confronteren hun werk met het begin van de moderne Nederlandstalige poëzie.
  Didi de Paris portretteert Van Ostaijen als die eind 1918 als banneling in Berlijn verblijft. Tussen de diepe wonden die een wereldoorlog slaagt en de wreedheid waarmee een revolutie de kop in gedrukt wordt, zoekt de dichter asiel in een Dadaïstisch nomansland. . De voorbije vijfentwintig jaar zwierf De Paris als een troubadour door de lage landen en door de literatuur... In het nieuwe jaar hoopt deze onrustige ziel vrede te vinden in een dichtbundel. De Nationale Gedichtendag is een mooie gelegenheid voor een eerste bescheiden inkijk.
  Peter Holvoet-Hanssen leest voor de gelegenheid oorlogsgedichten voor uit zijn alom gewaardeerd poëticaal drieluik 'Strombolicchio', 'Dwangbuis van Houdini' en 'Santander', legt linken met Van Ostaijen en breng ook verzen van de grootmeester. Wellicht krijgen we ook materiaal te horen krijgen uit zijn nieuwste poëzieproject: 'Spinalonga' . Bij elk nieuw werk van deze auteur horen we Van Ostaijen zeggen "Allen daar heen!"
  Eva Cox is een volstrekt unieke vrouwelijke stem. Ook zij zal de confrontatie aangaan met Van Ostaijen.
  Han van der Vegt brengt als opwarmertje een hommage aan 'Baader'. Hiermee katapulteert hij u naar de Berlijnse Dada Club van oktober 1918. Van daaruit vertrekt u in pole position door een bezwerend gedicht.
  Plaats: Het Boekentoilet, Oude Beurs (locatie:de Hofkamer), deuren open 20u; optreden van 20.30u tot 22.00u. Een initiatief van Didi de Paris met steun van Antwerpen Boekenstad.
 9. Gratis dichtbundel in het treinstation
  Op Gedichtendag verspreidt Stichting Lezen 's ochtends in acht Vlaamse treinstations gratis een bundel poëzie. Het boekje, dat zo groot is als een creditcard, biedt de ochtendlijke treinreiziger een gevarieerde selectie aan van gedichten die passen de bij de verschillende momenten van de dag. Met de titel "De mooiste voor vandaag" zal dit bundeltje verrassen en blíjven verrassen. Nadere informatie: www.stichtinglezen.be. Een initiatief van Stichting Lezen.
 10. Lezing door Luuk Gruwez
  Luuk Gruwez (1953) debuteerde in 1973 met de poëziebundel Stofzuigergedichten. Hij is een belangrijk vertegenwoordiger van de neoromantiek in de Vlaamse poëzie en publiceerde verschillende dichtbundels. Sinds 1992 schrijft Gruwez ook autobiografisch proza, eerst nog samen met Erik Verpale, later solo. In 2004 zagen twee publicaties het licht: het prozaboek Een stenen moeder en de dichtbundel Allemansgek. Tijdens de middagen van de Poëzie praat hij over zijn werk. Lezing in het Provinciaal Centrum Arenberg, ]Arenbergstraat 28, van 12.30u tot 13.30u. Toegang 3 euro. Een initiatief van Middagen van de poëzie vzw.
 11. Le tigre unick dans le metro
  Enkele onverwachte woordkunstenaars stappen in Antwerpen Centraal rond 7 uur, tijdens het ochtendlijke spitsuur, op de trein naar Mechelen. Op de trein fluisteren zij de treinreizigers enkele gedichten in het oor. Ze stappen weer af en nemen de trein terug met hetzelfde adagio: A poem a day keeps the doctor away! Op pendeltreinen tussen Antwerpen Centraal en Mechelen, vanaf 7.00u; gratis.
 12. Gedichtenparcours voor jongeren: Woord tonen
  Van de middag tot de vooravond mixt NOK vzw op acht Antwerpse locaties een jongeren gedichtenparcours met optredende poëten. Kom kijken naar acht poëzieconstructies: van het Stadshuis via de Kammenstraat tot in de FNAC. Rick de Leeuw, Serge Van Duijnhoven, Peter Holvoet-Hanssen, Didi de Paris en Vitalski gooien ondertussen gedichtjes in je oor. Dit allemaal op wandelafstand van elkaar. Op 27 januari zal de jeugd bedenken en maken, de dichters kijken en oreren. De winnaars van de Woord Tonen-wedstrijd bouwen 27 januari in de voormiddag hun poëzieconstructie doorheen de Antwerpse zone 2000.

   Programma Gedichtenparcours:
  1. Stadhuis Grote Markt, 12.00u-17.30u
  2. Arenberg Schouwburg, Arenbergstraat 28, 10.00u-18.00u
   Luuk Gruwez (Middagen van de Poëzie) om 12.30u-13.30u
   Kingkong met Vitalski, live opname poëziespecial om 17.00u-18.00u
  3. Antwerpen Open, Wapper 2, 12.00u-18.00u
  4. AMVC-Letterenhuis, Mindersbroedersstraat 22, 12.00u-17.00u
   Les Liseuses Fabuleuses van 14.00u-16.00u
  5. VZW Creatief Schrijven in het Huis van de Amateurkunsten, Zirkstraat 36, 14.00u-20.00u
   Didi de Paris om 15.30 en 17.00
   Jan Duchene en De Jazzpoetici om 16.00 en 17.30
  6. FNAC, Groenplaats, 12.00u-18.30u
   Rick de Leeuw om 16.00u-16.30u
  7. Vegas, Kammenstraat 57, 12.00u-16.30u
   Serge VanDuinhoven om 16.30u-17.00u
  8. Kavka, Oudaan 14, 12.00u-17.00u
   Peter Holvoet-Hanssen en Strombolicchio om 18.15u-19.00u
  Toegang steeds gratis
  Info: zie www.nok.be. Een initiatief van NOK vzw met steun van Antwerpen Boekenstad, Provincie Antwerpen, Vlaams Fonds voor de Letteren, Jeugddienst van de Stad Antwerpen
 13. De Dunne Komrij
  De Nachten #10 gaat op zoek naar de goudrenetten. Dichters, beeldenmakers en performers stamelen, zoeken, zingen en projecteren een eigenzinnige keuze uit twee eeuwen Nederlandstalige poëzie. De poëziebloemlezing van Gerrit Komrij, beter bekend als 'de dikke Komrij', is daarbij de leidraad. "U zult ze hier allen treffen: de romantici, de romantische rebellen, de dominees, de salondichters, de symbolisten, de decadenten, de experimentelen, de ontnuchterden, en daartussendoor, steeds weer de zonderlingen, de studenten, de Vlamingen en de vroeggeknakten." (Gerrit Komrij) Plaats: DeSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen, deuren 19.00u (start 20.00u), 8 - 12 euro. Een initiatief van Villanella & 5 voor 12 i.s.m. ABC2004, Mine, Humo, Studio Brussel, JIM-tv, De Standaard.
 14. Studio Visual Poetry
  Met Gedichtendag komt deze interactieve tentoonstelling eindelijk naar Antwerpen. Je ontdekt er staaltjes van visuele dichtkunst, een poëzie-stroming die op vaak meesterlijke wijze de grenzen aftast (én verlegt) tussen taal en beeld. Van Ostaijen, Appollinaire, e.e. cummings en Dotremont zijn maar enkele van de schrijvers/beeldend kunstenaars die met hun gedichten een heel eigen picturale en figuratieve kunstvorm wisten te creëren. Er is natuurlijk ruimschoots gelegenheid om zelf aan de slag te gaan: typografische collages, kalligrammen of poëzie-albums maken, de haiku-regels uitproberen of een eigen thematisch gedicht vormgeven, surfen op zoek naar bewegende zinnen die je zinnen prikkelen. Studio Visual Poetry toont taal als een streling voor het oog, voor iedereen vanaf zes jaar. Plaats: KMSKA, Plaatsnijdersstraat 2, 2000 Antwerpen, van 23 januari tot 20 februari. Elke zondag, ook tijdens de krokusvakantie, 13.30u - 17.30u. Tickets: 4 euro. 'Studio Visual Poetry' is een initiatief van Art Basics for Children en ABC2004, i.s.m. de Karel de Grote-Hogeschool / Sint Lucas, afdeling Grafische vormgeving, Antwerpen en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten
 15. Gedichtendagwedstrijd voor jongeren
  Je bent jong en je wilt actief meewerken aan Gedichtendag? De jeugddienst van de Stad Antwerpen organiseert een heuse gedichtenwedstrijd en zet haar website open voor jouw poëtische pennenvruchten. Vanaf donderdag 27 januari worden alle ingezonden gedichten daar genadeloos gepubliceerd. Later worden er ook nog prijzen uitgereikt; de jury bestaat uit kinderen en jongeren van jouw leeftijd. Inzenden kan tot 23 januari 2005 met de invulvelden die je vindt op jeugd.antwerpen.be. Een initiatief van de jeugddienst van de Stad Antwerpen i.s.m. NOK vzw.
 16. Peter Holvoet Hanssen en R.L.S.
  Peter Holvoet Hanssen en R.L.S. brengen de muzikale versie van de bundel 'Strombolicchio', het poëtische logboek van een zeereis naar Vuureiland. Verwacht u aan een rauwe muzikale tocht uitgewuifd door Hank Williams en Iggy Pop, met aan de horizonten blues, fado, noise en dronken zeelui waarbij de lichtmatroos zelf meespeelt op mondharmonica, percussie en melodica. R.L.S. staat voor het rusteloze benen syndroom en bestaat uit Luc Michiels (contrabas, ook te horen bij Wizzards of Ooze, De Oranje Houtzagerij en Last Call), Edwin Delanoeye (accordeon) en Kris Verdonck (vuilnisbakgitaar, ook te horen bij De Oranje Houtzagerij, PonyGirl en Arne B.) Plaats: KAVKA (het jeugdcentrum over de politietoren), Oudaan, Antwerpen-Centrum. Aanvang: 18.00u. Een initiatief van Bordello vzw met steun van Antwerpen Boekenstad en NOK vzw.
 17. Afrikaanse poëzieavond
  Verschillende dichters met Afrikaanse wortels treden op in café Le Poète tijdens een poëzieavond die als thema heeft: 'Liefde, haat en ander kwaad'. Plaats: Café Le Poète, Dambruggestraat 44, Antwerpen, vanaf 20.00u; gratis toegang. Een initiatief van Wilfried Defillet met steun van Antwerpen Boekenstad.

Wat?Tal van activiteiten in Antwerpen tijdens Gedichtendag 2005
Waar?Antwerpen, België
Wanneer?27/01/2005