Evenementen

Kunstenfestival De Nachten

Op vrijdag 31 januari en zaterdag 1 februari 2003 vindt in Antwerpen het 'kunstenfestival' De Nachten plaats. Dat moet weer een echte 'happening' worden, getuige de wel zeer fraaie website van het festival in hippie-, sixties- of retrostijl. Troost voor de thuisblijvers. Tijdens de twee dagen worden in het site-ondereel 'Live' streaming video-uitzendingen verzorgd, zodat via internet sfeer kan worden geproefd. Ook nú valt er bij 'Live' trouwens al het nodige te beleven: videootjes met Brusselmans, Das Pop, Daan (!), Kunstbende, Lanoye, etc.

Eén van de vele goede redenen om in het Taalunieversum aandacht te besteden aan het festival, is dat het goed laat zien dat taal zich in hoog tempo kan ontwikkelen. Taal leeft en verandert permanent. Neem nu het volgende stukje Nederlands op de website over De Nachten:

"Hangplek voor hedendaagsheid. Kunstenfestival met permanent bomalarm. Salon voor Tekst, Beeld & Klank waar de spin doctors van pop en poetry vrijelijk hun onafhankelijke gang mogen gaan. Poëzie in pixels en in popsy. Ambachtelijke songsmeden en geupdate elektromusici. De sound van de schrijvende underground. Sterke muzikale Belgen. Literaire darkrooms. Americana en Duyster-achtigen. Arabische erotica. Grootmeesters en jeunisten. Iconen en instappers."
Dit opmerkelijk stukje zwiepende taal zou enkele jaren geleden toch volstrekt onbegrijpelijk zijn geweest? Of heeft u werkelijk geen flauw idee waar het over gaat? In elk geval wekt het citaat nieuwsgierigheid op. En daar was het de schrijver(s) natuurlijk vooral om te doen. Sterke tekst dus. Hoe begrijpelijk of onbegrijpelijk, Nederlands of onnederlands die ook moge zijn...

Op naar Antwerpen dus; op zijn minst 'virtueel'!

----
Noot van de redactie op 29 januari: de kaartjes voor vrijdag 31 januari zijn inmiddels uitverkocht!

Wat?Kunstenfestival De Nachten
Waar?Antwerpen,
Wanneer?31/01/2003 tot 01/02/2003