Evenementen

Opening Gedichtenlijn 0909GEDICHT

Op 30 januari 2003 wordt, aansluitend op de opening van de Nationale Gedichtendag in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, de Gedichtenlijn in gebruik genomen. Wie vanaf die dag 0909GEDICHT of 0909-4334-248 (uitleg: zie voetnoot) intoetst, kan via keuzetoetsen kiezen uit een rubriek 'poëzie algemeen' en 'gedichten over liefde en afscheid'. Een derde keuzetoets biedt de beller de mogelijkheid om op de gedichten te reageren.

Elke dag zijn er nieuwe gedichten te beluisteren die worden gevolgd door de gedichten van de voorafgaande dagen. Een deskundige redactie selecteert de gedichten uit de wereldliteratuur en professionele acteurs dragen ze voor.

De lijn is bedoeld voor iedereen die een moment van ontspanning, schoonheid of troost zoekt. Met deze lijn introduceren de initiatiefnemers een nieuwe manier om gedichten te beleven onder het motto 'dichter dan in je eigen oor kan een gedicht niet komen'.

0909GEDICHT is een idee van neerlandicus Marjon van Es, cultuurambtenaar Ellen Fernhout, theatermaker Mieke Lelyveld en juriste Barbara Richel. In het comité van aanbeveling zitten: Freddy Decreus, Hella Haasse, Marietje d'Hane-Scheltema, Rob Houwer, Rudi van der Paardt, Paul Verhoeven en Elly de Waard. Stichting LIRA regelt namens de dichters de auteursrechten.

De beller betaalt 50 cent per minuut. Daarvan worden de kosten betaald. Eventuele winst op de telefoonlijn wordt gebruikt om literaire projecten te sponsoren.

----
Voetnoot:
Wellicht is enige uitleg nodig bij de naam van de telefoonlijn 0909GEDICHT. Kijk naar de toetsen op uw telefoon of mobieltje. Bij cijfer '2' staan de letters 'ABC', bij '3' staan 'DEF', bij '4' 'GHI' en bij '8' 'TUV'. Nu kunt u de zes letters van het woord 'GEDICHT' één voor één substitueren door de bijbehorende cijfers. De 'G' wordt dan een '4', de 'E' een '3', etc. 'GEDICHT' wordt dan in cijfers uitgedrukt als '4334248'. En '0909GEDICHT' als '09094334248'.

Wat?Opening Gedichtenlijn 0909GEDICHT
Waar?Rotterdam,
Wanneer?30/01/2003