Evenementen

DRUKsel, beurs van kleine boekenmakers

In 2005 is het voor de vierde keer dat de vzw's DRUKsel en het Plantin Genootschap de handen in elkaar slaan tijdens druksel, de beurs van boekenmakers, bibliofiele drukkers en kleine uitgeverijen. Dit jaar vindt de beurs plaats te Gent op 16 en 17 april 2005. We moeten teruggaan tot 1999 voor de laatste keer dat er tijdens druksel aandacht werd besteed aan een typograaf 'van bij ons'. Dit jaar zal de kijker daarom gericht zijn op een van de éminences grises van de Belgische typografie, Louis Van den Eede. Gewezen vormgever van dagblad 'Het Laatste Nieuws', typograaf van vrijwel het volledig prestigieus kunstboekenfonds van het Mercatorfonds én als docent en bezieler verbonden aan het Plantin Genootschap.

Na de overzichtstentoonstelling die er in 1999 aan het werk van Van den Eede werd gewijd in de universiteitsbibliotheek van de toenmalige UFSIA (Antwerpen) en bij het HIGRO (Gent), zal tijdens DRUKsel 2005 een overzicht gegeven worden van het recente oeuvre van de inmiddels 75-jarige typograaf. Een van de meest succesvolle projecten die hij de afgelopen jaren heeft afgerond, is de restyling van De Gulden Passer, het jaarboek van de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen in 2003. Ook Antwerpen onvoltooide stad (Lannoo 2003), waarvoor hij werd bekroond met een Plantin-Moretusprijs 2004, en het liber amicorum voor Ludo Simons Letters in de boeken (Pelckmans 2004) mogen echter niet onvermeld blijven. De fijne typografie van de plaquettes die het Plantin Genootschap tweejaarlijks uitgeeft, beklijft evenzeer. En hoe denkt de meester er zelf over? Het antwoord krijgt u tijdens een lezing door Louis Van den Eede zelf op zondagmiddag. Onderwerp en precieze aanvangsuren vindt u te zijner tijd op de websites van druksel (http://www.druksel.be) en het Plantin Genootschap (http://www.plantingenootschap.be).

DRUKsel 2005 vindt plaats op zaterdag 16 en zondag 17 april 2005 in de Leopoldkazerne aan de Charles de Kerchovelaan te Gent, op loopafstand van het Museum voor Schone Kunsten en het SMAK en NMBS-station Gent-Sint-Pieters. De toegang is gratis.

Voor meer informatie over DRUKsel kunt u kijken op de website http://www.druksel.be. Wie meer informatie wil over het lessenaanbod van het Plantin Genootschap kan tijdens kantooruren contact opnemen met het administratief secretariaat op telefoonnummer +32 (0)3-2211468 of per fax via nummer (0)3-2211462. Een uitvoerige beschrijving van de cursussen is ook beschikbaar via website http://www.plantingenootschap.be, waar u ook een algemene brochure of een studiegids kunt aanvragen.

Wat?DRUKsel, beurs van kleine boekenmakers
Waar?Gent (Leopoldkazerne), België
Wanneer?16/04/2005 tot 17/04/2005
Meer informatie?DRUKsel
Website