Evenementen

Het Hoge Woord met G. van Istendael, T. Naegels en C. Breukers

Het Hoge Woord
Maandag 16 mei 2005, 20.30 uur
Winkel van Sinkel, Oudegracht 158, Utrecht
Toegang gratis; info: www.slau.nl

In deze weken van het reisboek richt Het Hoge Woord haar oog op onze Zuiderburen, en laten we twee Vlaamse schrijvers aan het woord. Niet dat deze schrijvers ons meevoeren naar alle mooie plekjes in België... Integendeel; Geert van Istendael geeft in Mijn Nederland een indringende analyse van de huidige staat van verwarring waarin Nederland verkeert. Zonder overigens zijn liefde voor Nederland te verloochenen. Tom Naegels op zijn beurt schetst in Los met pittige observaties een beeld van de stad Antwerpen, waarbij hij niet bang is zijn eigen principes onder de loep te nemen. De Gesproken Column wordt verzorgd door Chrétien Breukers.

Geert van Istendael (1947) liep zijn liefde voor Nederland op in de jaren dat hij met zijn ouders in Utrecht woonde en daar naar school ging. In Mijn Nederland trekt hij als Belg met kennersoog de polder in. Verrukt en verrast dwaalt Van Istendael door Nederland, maar ook merkt hij op dat de bekende balans tussen royale zelfverzekerdheid en zelfhaat uit het lood is geslagen. Het resultaat van zijn omzwervingen is volgens Geert Mak: 'een boek vol sprankelende miniatuurtjes, geschilderd met het fijnste penseel, zoals alleen een Vlaamse meester dat kan'.
Van Istendael debuteerde in 1983 met de dichtbundel De iquanodons van Bernissart. Hoewel hij sindsdien met regelmaat bundels en romans publiceert zijn het vooral zijn polemische ontledingen in Het Belgisch labyrint (1989) en Arm Brussel (1992) waar hij bekendheid mee verwierf.

Tom Naegels (1975) heeft met Los een hoogstpersoonlijke roman over tegenstrijdigheden in het moderne leven geschreven. Terwijl zijn grootvader - vroeger een overtuigd socialist - wegkwijnt in een ziekenhuis, raakt Naegels als journalist betrokken bij de spanningen tussen de verschillende 'enclaves' in Antwerpen. Thuis, door zijn relatie met de Pakistaanse Nadia, moet hij ondertussen constateren dat hij Belgischer is dan hij dacht. Daniëlle Serdijn schrijft in Het Parool over de roman: 'Los is een weergaloze roman met evenveel komische scènes als pittige observaties. Naegels is niet bang zichzelf te fileren, en zijn afkomst, opvattingen en omgeving tegen het licht te houden'.
Naegels debuteerde in 1997 met de verhalenbundel Het heelal in!. Sindsdien verschenen er twee romans, Meester Kader en Walvis, en een jeugdverhaal, Hoe ik vergeten raakte.

Chrétien Breukers (1965) was tot voor kort aan uitgeverij Holland verbonden als redacteur van de succesvolle Windroosreeks. Plannen om een nieuwe poëziereeks te starten zijn in een vergevorderd stadium. Behalve redacteur is Breukers dichter, hij publiceerde in tijdschriften als Optima, Bunker Hill, de Poëziekrant en Hollands Maandblad. Eind van dit jaar verschijnt zijn nieuwe bundel Korte geschiedenis van het voorafgaande, bij uitgeverij de Weideblik.

Bron: Neder-L 0504.15.

Wat?Het Hoge Woord met G. van Istendael, T. Naegels en C. Breukers
Waar?Utrecht, Nederland
Wanneer?16/05/2005
Meer informatie?Stichting Literaire Activiteiten Utrecht
Website