Evenementen

Finale De Nationale Voorleeswedstrijd

Woensdag 25 mei is de finale van De Nationale Voorleeswedstrijd 2005 in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Het is het hoogtepunt van de wedstrijd die vorig jaar op 2.800 scholen begon en waaraan 70.000 kinderen deelnamen. De jury, bestaande uit Anke Kranendonk, Edward van de Vendel, Bas Muijs en Gülsah Dogan, kiezen uit de twaalf provinciale finalisten De Nationale Voorleeskampioen 2005. Het programma (alleen voor genodigden) begint om 13.30.

Bron: nieuwsbericht Stichting Lezen. In het kader van De nationale Voorleeswedstrijd heeft NPS NIPO een onderzoek verricht naar het leesgedrag van leerlingen in de hoogste groepen van het Nederlands basisonderwijs; nadere informatie daarover is te vinden in een Taalunieversumnieuwsbericht van 25 mei 2005.


PERSBERICHT Stichting Lezen
Amsterdam, 19 mei 2005

Woensdag 25 mei 2005: finale van De Nationale Voorleeswedstrijd 2005

Op woensdag 25 mei 2005 wordt in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht de finale gehouden van De Nationale Voorleeswedstrijd. De finale is het hoogtepunt van een wedstrijd die eind vorig jaar op bijna 2800 basisscholen uit het hele land begon. In de finale nemen de twaalf provinciale voorleeskampioenen het tegen elkaar op: tien meisjes en twee jongens strijden om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2005. De finale begint om 13.30 uur en zal omstreeks 16.45 uur zijn afgelopen.

De twaalf finalisten zijn (op alfabetische volgorde van provincie):

 • Drenthe - Eelde - Peter Vrancken - Basisschool de Ekkel
 • Flevoland - Biddinghuizen - Laura de Winter - Basisschool de Wingerd
 • Friesland - Drachten - Nathalie Roux - Montessorischool
 • Gelderland - Elst - Eefje Klein Kranenbarg - Basisschool de Esdoorn
 • Groningen - Haren - Shadya El Shafiy - Jenaplanschool Peter Petersen
 • Limburg - Venray - Shannen Cornelissen - Basisschool de Kruudwis
 • Noord-Brabant - Goirle - Roel Wijsman - Basisschool 't Schrijverke
 • Noord-Holland - Muiden - Charlotte Kievits - Jozefschool
 • Overijssel - Almelo - Renske Snijders - Basisschool de Windhoek
 • Utrecht - Utrecht - Luca Koppen - Daltonschool Rijnsweerd
 • Zeeland - Renesse - Sanne Gudde - Basisschool - 't Staepel'of
 • Zuid-Holland - Spijkenisse - Nicky van 't Hof - Basisschool de Duif

In totaal hebben 70.874 kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool deelgenomen aan een schoolronde; 2.772 (693 jongens en 2.079 meisjes) kinderen werden voorleeskampioen op hun basisschool.

Uit alle schoolkampioenen zijn na verschillende rondes de twaalf provinciale kampioenen overgebleven die om de eer gaan strijden. Een deskundige jury, bestaande uit juryvoorzitter Anke Kranendonk (auteur), Edward van de Vendel (auteur), Bas Muijs (acteur) en Gülsah Dogan (regisseur en presentatrice) bepaalt uiteindelijk wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2005 mag noemen.

De Nationale Voorleeskampioen 2005 krijgt uit handen van de winnaar van vorig jaar, Almar Bok, een bronzen wisseltrofee voor de school, een verkleinde uitvoering van deze trofee voor hem- of haarzelf, een oorkonde en een boekenbon. Ook de andere finalisten krijgen een oorkonde en een boekenbon.

Sipke Jan Bousema (o.a. Museumbende en ZipZoo) presenteert de landelijke finale en de groep Djumbo verzorgt een spetterend muzikaal optreden tussen de voorleesmomenten door.

Wat?Finale De Nationale Voorleeswedstrijd
Waar?Utrecht (Muziekcentrum Vredenburg), Nederland
Wanneer?25/05/2005
Meer informatie?Stichting Lezen
Website