Evenementen

Uitreiking Taalunie Toneelschrijfprijs tijdens Vlaams Theaterfestival


(Persbericht Theater Instituut Nederland, Amsterdam, 20 juli 2005:)
Uitreiking Taalunie Toneelschrijfprijs 1 september tijdens Vlaams Theaterfestival.
Een kijkje in de keuken van toneelschrijvers.

De toneelschrijvers Eric de Vroedt, Paul Pourveur, Marijke Schermer, Ivan Vrambout geven op 1 september tijdens het Theaterfestival in Brussel een kijkje in de keuken van het schrijven van toneelstukken. Deze presentatie vindt plaats in het kader van de uitreiking van de Taalunie Toneelschrijfprijs, die Theater Instituut Nederland dit jaar samen met de Nederlandse Taalunie, het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Vlaams Theaterfestival organiseert.

De vier genoemde toneelschrijvers behandelen in hun werk regelmatig politieke of maatschappelijke thema's. Tijdens hun presentatie die de titel mightysocietypreview draagt, vertellen zij uitgebreid hoe zij hun onderzoek voor het schrijfproces verrichten. Ook gaan zij elk met de deskundige van hun dromen in gesprek over toneelschrijven.

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Met de Toneelschrijfprijs wil de Nederlandse Taalunie zowel de opvoering van Nederlandstalig toneel als de Nederlandstalige toneelschrijfkunst stimuleren. De prijs bestaat uit € 10.000. De prijs wordt alternerend in Vlaanderen en Nederland uitgereikt.

De jury bestaat dit jaar uit regisseur-toneelschrijver Jeroen van den Berg, actrice Barbara Pouwels en dramaturge Mieke Versyp. Zij kiezen uit 83 toneelstukken. Op de website van het TIN, www.tin.nl, staan de aanmeldings- en selectieprocedure. Ook staat hierop een databank over het Nederlandstalig toneel. Op de website Taalunieversum (taalunieversum.org/taalunie/taalunie_toneelschrijfprijs) staat een lijst met vorige winnaars.


Presentatie mightysocietypreview en uitreiking Taalunie Toneelschrijfprijs. Donderdag 1 september tijdens het Theaterfestival te Brussel. Locatie het Kaaitheater, www.kaaitheater.be. Tijdstip: 13.00 - 18.00 uur. Entree € 7,50 (inclusief broodje). Aantal plaatsen beperkt. Reserveren verplicht: mail je naam, telefoonnummer en eventueel functie naar info@theaterfestival.be met vermelding 'mightysocietypreview'. Of schrijf je in via online formulier: www.theaterfestival.org.

Wat?Uitreiking Taalunie Toneelschrijfprijs tijdens Vlaams Theaterfestival
Waar?Brussel, België
Wanneer?01/09/2005
Meer informatie?Website