Evenementen

'Mightysocietypreview 2' en uitreiking Taalunie Toneelschrijfprijs

(Persbericht Nederlandse Taalunie, 30 augustus 2005:)
Genomineerden Toneelschrijfprijs bekend

Eén van de vier genomineerde teksten wint op 1 september de Taalunie Toneelschrijfprijs 2005. De uitreiking vindt plaats na mightysocietypreview 2, een multimediale presentatie met vier toneelauteurs en vier deskundigen.

De jury, regisseur-toneelschrijver Jeroen van den Berg, actrice Barbara Pouwels en dramaturge Mieke Versyp, ontving dit jaar 83 inzendingen voor de Taalunie Toneelschrijfprijs. Daarmee ligt het aantal teksten rond het gemiddelde van de vorige jaren, na een uitzonderlijk rijke oogst in 2004 met meer dan 100 deelnemende stukken. De onderwerpen en thema's, stijlen en genres zijn divers. Net als de auteurs; naast een flink aantal gevestigde toneelschrijvers zijn er ook veelbelovende nieuwe namen. Opvallend is dat er in vergelijking met de voorgaande jaren weinig jeugdtoneelteksten werden ingezonden.

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Met deze onderscheiding wil de Nederlandse Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel stimuleren. De prijs bedraagt 10.000 euro. Na uitgebreide afweging selecteerde de jury vier toneelteksten, die in aanmerking komen voor een bekroning met de Taalunie Toneelschrijfprijs 2005:

  • Sophie Kassies schreef, naar een idee van Flora Verbrugge, voor Jeugdtheater Sonnevanck de muziektheatertekst Schaap, bestemd voor kinderen van 4+.
  • Ko van den Bosch schreef voor zijn gezelschap Alex d'Electrique het absurd-komisch drama Painicilline.
  • Alex van Warmerdam maakte voor zijn eigen gezelschap De Mexicaanse Hond de muziektheatertekst De verschrikkelijke moeder.
  • Het trio Anna Enquist, Antoine Uitdehaag en Anne Vegter legde op verzoek van Bonheur Theaterbedrijf Rotterdam een aantal persoonlijke getuigenissen vast van mensen die het verwoestende bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 hebben meegemaakt. Deze teksten zijn gemonteerd tot Struisvogels op de Coolsingel.
De winnaar zal op 1 september tijdens het Vlaams Theaterfestival worden bekendgemaakt in aanwezigheid van de genomineerden en de juryleden. Het Vlaams Fonds voor de Letteren staat dit jaar samen met de Nederlandse Taalunie, Theater Instituut Nederland en het Vlaams Theaterfestival in voor de organisatie.

Voorafgaand aan de uitreiking geven vier toneelauteurs een kijkje in hun toneelschrijfkeuken. Tijdens het programma mightysocietypreview 2, vertellen zij uitgebreid hoe zij hun onderzoek voor het schrijfproces verrichten, vertonen zij hun meest inspirerende videofragmenten en websites, laten hun spannendste citaten en artikels voorlezen en hun eerste tekstuele proefballonnetjes vrijblijvend opstijgen. Daarnaast hebben zij elke een 'blind date' met een deskundige, waarmee zij onder het genot van een lichte lunch een goed gesprek zullen voeren. U bent van harte uitgenodigd om aan zowel lunch als gesprek deel te nemen.

Mightysocietypreview 2 verwelkomt o.a.: Philippe Van Parijs (filosoof en sociaal wetenschapper), Guido Pennings (professor medische ethiek en bio-ethiek), Sami Zemni (Centrum voor Islam in Europa), Laurence Rassel (cyberfeministe), Sarah Meuleman (Vrij Nederland), Marijke Schermer (Alaska), Ivan Vrambout (Action Malaise), Eric de Vroedt (mightysociety), Paul Pourveur, Inez de Bruyn, Bram Coopmans.

Presentatie mightysocietypreview 2 en uitreiking Taalunie Toneelschrijfprijs: donderdag 1 september van 13 tot 18 uur tijdens het Theaterfestival te Brussel. Locatie: het Kaaitheater, www.kaaitheater.be.
Het aantal plaatsen is beperkt, reserveren verplicht: mail uw naam, telefoonnummer en eventueel functie naar info@theaterfestival.be met vermelding 'mightysocietypreview'. Of schrijf in via het online formulier op www.theaterfestival.org. Het programma en de bijbehorende lunch kosten 7,50 euro.

Wat?'Mightysocietypreview 2' en uitreiking Taalunie Toneelschrijfprijs
Waar?Brussel, België
Wanneer?01/09/2005