Evenementen

KNAW-discussiebijeenkomst 'Cognitie & Creatie'

Discussiebijeenkomst 'Cognitie & Creatie' over de benadering van muziek, literatuur, poëzie en beeldende kunst vanuit de cognitiewetenschappen

Organisatie: KNAW- Commissie Wetenschap en Kunst
Locatie: Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
Datum: 2 november 2005
Aanvang: 13.30 uur

De Commissie Wetenschap en Kunst van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) organiseert op woensdagmiddag 2 november 2005 een discussiebijeenkomst over de benadering van muziek, literatuur, poëzie en beeldende kunst vanuit de cognitiewetenschappen. Vier sprekers zullen met elkaar in discussie gaan over vragen als: is er vanuit de cognitiewetenschappen iets te zeggen over iemands muzikaliteit? Waarom vinden wij in West-Europa Mozart boeiend en zijn wij vaak minder gecharmeerd van Afrikaanse muziek? Is dit socialisatie of hebben onze hersenen zich aangepast aan de westerse cultuuruitingen? Kunnen cognitiewetenschappers de kwaliteit van poëzie of beeldende kunst beoordelen?

Harald Baayen (RU) en Jan de Roder (UM) zullen spreken over de rol van cognitie in poëzie en beeldende kunst. Henkjan Honing (UvA) en Emile Wennekes (UU) zullen de relatie tussen cognitie en muziek onder de loep nemen. Filosoof en psycholoog Jaap van Heerden zal de middag voorzitten.

Nadere informatie, incl. programma: Neder-L 0510.12.

Wat?KNAW-discussiebijeenkomst 'Cognitie & Creatie'
Waar?Amsterdam (Trippenhuis), Nederland
Wanneer?02/10/2005