Evenementen

Uitreiking Belgische poëzieprijs aan Gerrit Kouwenaar

Gerrit Kouwenaar krijgt de vijfjaarlijkse prijs voor poëzie 2005 van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) voor zijn bundel Totaal witte kamer uit 2002. De dichter ontvangt de Belgische prijs van 6250 euro op 16 november in Gent.

Gerrit Kouwenaar, geboren in 1923, maakte naam als een van de Vijftigers en is nu dé 'éminence grise' van de Nederlandse poëzie. Hij is tevens een van de belangrijkste dichters uit de tweede helft van de twintigste eeuw, aldus de Academie. "Hij heeft een indrukwekkende evolutie doorgemaakt en zich onderweg ook voortdurend vernieuwd: van rebelse en links georiënteerde protestdichter naar dichter die verstilde taalkundige paradoxen publiceert."

Volgens het juryverslag getuigt de bundel Totaal witte kamer uit 2002 alweer van vernieuwing. De dichter verwerkt, vertaalt en overstijgt er zijn strikt persoonlijke ervaringen en herinneringen naar aanleiding van de dood van zijn vrouw. De juryleden waren van oordeel dat de bundel "uitsluitend goede tot heel sterke gedichten omvat, waarvan een aantal ongetwijfeld voorbestemd zijn om klassiek te worden."

Bronnen en nadere informatie: Tijdnet, Boekbalie.nl, De Telegraaf. Van een van de gedichten uit Totaal witte kamer wordt overigens een poster in pdf-formaat beschikbaar gesteld op www.boek.be.

Wat?Uitreiking Belgische poëzieprijs aan Gerrit Kouwenaar
Waar?Gent (KANTL), België
Wanneer?16/11/2005