Evenementen

Opvoering 17e-eeuwse klucht van Hendrik Takama

Opvoering klucht 'Wat klugtigs van Abram Kom Gaanewe', 17e-eeuwse klucht van Hendrik Takama

Tijd: dinsdag 8 november 2005; aanvang: 16.00 uur
Locatie: De Balie, Theaterzaal, Kleine Gartmanplantsoen 10 Amsterdam (bij het Leidseplein)
Toegang: studenten Nederlands en Geschiedenis: gratis (op vertoon van collegekaart); docenten Nederlands en Geschiedenis: gratis; andere geïnteresseerden: EUR 5,00.

Na 340 jaar ging op 7 september 2005 het vergeten en verguisde toneelstuk 'Wat klugtigs van Abram Kom Gaanewe' in première. Hendrik Takama schreef de klucht in de zeventiende eeuw, maar die is destijds, tot zijn grote verdriet, nooit opgevoerd. De reden daarvoor moet gezocht worden in de persoonlijke vete tussen Takama en de schouwburgregent Jan Vos. De officiële lezing van Jan Vos was destijds dat het stuk te obsceen was en dat iedereen wel wist dat het over een bekende Amsterdammer ging.

Jet Berkhout, studente Historische Nederlandse letterkunde van de UvA, deed voor haar doctoraalscriptie onderzoek naar Takama en zijn klucht. Na haar afstuderen ensceneerde ze een voorstelling in het Universiteitstheater. Hiermee liet zij Takama's grootste wens postuum in vervulling gaan. De voorstelling was een overweldigend succes. Daarom is besloten speciaal voor studenten Nederlands en Geschiedenis het stuk nogmaals op te voeren. Deze opvoering wordt ingeleid door prof. dr. Johan Koppenol, persoonlijk hoogleraar aan de UvA, in het kader van het Centrum voor de Studie van de Gouden Eeuw en hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De klucht speelt zich af in een 'herberg' en in een 'hoerhuys'. De hoofdvraag is: Is Elsje wel van goede zeden? Wil je het antwoord weten en de klucht bijwonen? Stuur dan vóór vrijdag 4 november een mail naar owi.neerlandistiek-fgw@uva.nl, waarin je duidelijk je naam en studie vermeldt. (Voor een indicatie van het aantal personen dat we kunnen verwachten.)

In deze voorstelling spelen mee: Tamar Barneveld, Loes Bazen, Sven Bergström, Jet Berkhout, Imre Bésanger, Brand Comou, Hester Meuleman, Henk van Nierop, Rosanna Kouwenhoven, Mariska Lont, Gijs van Maanen, Tim Satink, Rosa Spanjaard, Dieuwertje Welschen, Pieter-Bas van Wiechen.

Zie ook: http://www.hum.uva.nl/actueel/http://cf.hum.uva.nl/nhl/.

Wat?Opvoering 17e-eeuwse klucht van Hendrik Takama
Waar?Amsterdam (De Balie), Nederland
Wanneer?08/11/2005