Evenementen

Onthulling standbeeld A. den Doolaard in Macedonië

Op 29 mei 2006 zal in de Macedonische stad Ohrid een standbeeld worden onthuld ter ere van de Nederlandse schrijver A. den Doolaard. Ook zal er een plein naar hem worden vernoemd. Een belangrijk deel van het oeuvre van de schrijver speelt zich af op de Balkan waar hij zelf geruime tijd rondzwierf en woonde. Met de publicatie van zijn roman "De Bruiloft der Zeven Zigeuners" in 1939 ontstond in Nederland een buitengewone belangstelling voor Ohrid, wat op het hoogtepunt resulteerde in zo'n 50.000 bezoekende Nederlanders per jaar. De officiële gelegenheden in Ohrid zullen worden bijgewoond door de dochters, klein- en achterkleinkinderen van A. Den Doolaard.

Door de oorlog in het voormalige Joegoslavië en de Kosovo-oorlog kwam er een abrupt einde aan de grote aantallen bezoekers. Al tien jaar lopen de Nederlandse journalist Peter Bosse en zijn goede vriend Venko Mustrakinski dan ook rond met het idee om de band die Den Doolaard met Ohrid had nieuw leven in te blazen. In een reactie melden zij: "Ohrid heeft veel te danken aan het werk van Den Doolaard. Zonder hem zou deze prachtige stad nooit zo'n speciale band met Nederland hebben gehad. Wij willen die band in ere herstellen." Met de zich langzaam herstellende economie en het hernieuwde vertrouwen in de toekomst, mede doordat Macedonië nu kandidaat-lidstaat van de EU is, groeit in Ohrid ook weer de vraag naar nieuwe toeristen. Het onthullen van het standbeeld van Den Doolaard zal er, naar men aanneemt, voor zorgen dat Ohrid weer in trek komt bij de Nederlandse toerist.

Dankzij subsidies van de Nederlandse overheid worden touroperators in Nederland gestimuleerd om zoals vroeger te investeren in het aanbieden van reizen naar Macedonië. Om deze impuls te versterken werden op initiatief van de Nederlandse Kamer van Koophandel in Macedonië, waar Bosse voorzitter van is, de eerste concrete plannen opgesteld. Al snel bleek ook dat het lokale bestuur in Ohrid interesse had en konden de plannen van Bosse en Mustrakinski doorgang krijgen.

Het standbeeld van Den Doolaard zal door het Macedonische bedrijf Mikrosam worden vervaardigd uit Macedonisch marmer. Het bedrijf zal op een hightech manier gebruik maken van water dat onder hoge druk en geconcentreerd op een punt het marmer in de juiste vorm "snijdt".

Overigens is het de moeite waard uit Parijs naar de Balkan te komen, enkel om Ohrid te zien. Wat een prachtige ligging tegen die steile heuvel op! En in het stadje, wat een verrukkelijke mengeling van gebruiken en eeuwen...
A. den Doolaard - "De bruiloft der zeven zigeuners"

(Nadere informatie: Peter Bosse, bosse@kvkmk.org.)

Bron: Neder-L 0605.08.

Wat?Onthulling standbeeld A. den Doolaard in Macedonië
Waar?Ohrid (Macedonië), Macedonië
Wanneer?29/05/2006