Evenementen

Uitreiking Constantijn Huygensprijs aan Jacq Vogelaar

De schrijver Jacq Vogelaar krijgt de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre. De Haagse literatuurprijs wordt sinds 1947 jaarlijks toegekend door de Jan Campert-stichting.

Jacq Vogelaar, het pseudoniem van de in 1944 in Tilburg geboren Frans Broers, schreef poëzie, romans, verhalen, essays en een kinderboek. Dit jaar verscheen van zijn hand Over Kampliteratuur, een zoektocht door de literatuur over goelagkampen in de vroegere Sovjet-Unie en de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi's. Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag verbonden van 10.000 euro.

De Jan Campert-prijs voor poëzie gaat naar Esther Jansma (1958) voor haar bundel Alles is nieuw. Tommy Wieringa (1967) krijgt de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Joe Speedboot. Aan deze eveneens jaarlijkse prijzen is een bedrag van 5000 euro verbonden.

De J. Greshoff-prijs voor essays is toegekend aan schrijfster en beeldend kunstenaar Pam Emmerik (1964) voor haar bundel Het wonder werkt - Verhalen over kunst. Aan deze tweejaarlijkse prijs van de Jan Campert-stichting is een bedrag van 4500 euro verbonden.

De prijzen worden 14 december uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag.

-----

Bron: ANP-bericht in diverse media, waaronder kinder.plein.nl; zie ook het uitgebreide artikel in boekbalie.nl over Jacq Vogelaar als winnaar van de Constantijn Huygensprijs.

Wat?Uitreiking Constantijn Huygensprijs aan Jacq Vogelaar
Waar?Den Haag (Letterkundig Museum), Nederland
Wanneer?14/12/2006