Evenementen

Uitreiking EL Hizjra Literatuurprijs

Op 23 maart reikt Hannah Belliot, de wethouder voor kunst en cultuur van Amsterdam, de jaarlijkse El Hizjra-Literatuurprijs uit in de grote zaal van het KIT Tropentheater (Mauritskade 63, Amsterdam). De El Hizjra-Literatuurprijs is uniek in Europa en wordt beschouwd als de belangrijkste Nederlandse literaire prijs voor talent van Marokkaanse en Arabische afkomst. Bijna jaarlijks breken bekroonde auteurs door in het Nederlandse literaire circuit. De bekendsten zijn Moustafa Stitou, Abdelkader Benali, Rachid Novaire, Said El Haji, Khalid Boudou, Rodhan al Chalidi en Mowafik al Sawad.

El Hizjra-Literatuurprijs

El Hizjra organiseert sinds 1992 jaarlijks een landelijke literaire schrijfwedstrijd voor Marokkaanse en Arabische Nederlanders. Deze wedstrijd heeft tot doel iedereen van (deels) Arabische afkomst, jong en oud, ervaren en onervaren, aan te moedigen gedichten en korte verhalen te schrijven.

Deelnemers kunnen in een open competitie nieuw, nog niet gepubliceerd werk voor nominatie voorleggen. Het thema is vrij. Het werk mag in het Nederlands, Arabisch en Tamazight zijn geschreven, maar moeten beslist zelf bedacht zijn.

Een deskundige en onafhankelijke jury beoordeelt het werk op artistieke kwaliteit en let daarbij op originaliteit, zeggingskracht en taalgebruik.

Jaarlijks worden gemiddeld tien auteurs in diverse leeftijds-groepen bekroond. De wedstrijd wordt afgesloten met de uitreiking van de El Hizjra-Literatuurprijs, waarbij de winnaars hun werk voordragen.

De El Hizjra-Literatuurprijs bestaat uit een geldbedrag van maximaal 350 euro en publikatie van de bekroonde verhalen en gedichten in een bundel.

Betekenis van de El Hizjra-Literatuurprijs

De El Hizjra-Literatuurprijs is belangrijk omdat hij Marokkaanse en Arabische Nederlanders aanzet zich literair te uiten en bovendien een positief beeld laat zien van een bevolkingsgroep die in de media vaak negatief overkomt.

De El Hizjra-Literatuurprijs staat garant voor de ontdekking van talent. Moustafa Stitou, Abdelkader Benali, Rashid Novaire, Khalid Boudou en Said El Haji zijn de meest bekende voorbeelden. Sinds de instelling van de El Hizjra-Literatuurprijs in 1992 zijn meer dan tachtig auteurs bekroond. Sommigen vielen meer dan eens in de prijzen en een aantal zijn inmiddels graag geziene gasten bij literaire evenementen. Anderen publiceren in Arabischtalige tijdschriften.

Nadere informatie: website El Hizjra-Literatuurprijs.

Wat?Uitreiking EL Hizjra Literatuurprijs
Waar?Amsterdam,
Wanneer?23/03/2003