Evenementen

Lezing Marita Mathijsen over opkomst jeugdliteratuur in 19e eeuw

Op zondag 8 oktober 2006 (vanaf 14.00 uur) spreekt neerlandica Marita Mathijsen spreekt over de opkomst van de jeugdliteratuur in de negentiende eeuw.

Toen kreeg men meer aandacht voor opvoeding met speciaal aan het niveau en de denkwereld van kinderen aangepaste leermiddelen en leesboeken. Ook probeerde men het kind te beschermen voor sprookjes en indianenverhalen: die zouden te zeer de fantasie prikkelen, tot zedenverwildering leiden of angstig maken. De geschiedenis van het kinderboek weerspiegelt het denken over kinderen: van de nadruk op opvoeding en (godsdienstige) moraal in de 19e eeuw tot de huidige nadruk in het kinderboek op actuele maatschappelijke problemen als milieuvervuiling, de rechten van het dier en individuele (kinder) problemen als echtscheiding van de ouders of pesten op school.

Marita Mathijsen is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde (UvA) en schrijft al bijna dertig jaar toegankelijke, breed opgezette artikelen en boeken over de negentiende eeuw in Nederland. Prijs EUR 5,00. Reserveren gewenst: http://www.deburcht-vakbondsmuseum.nl.

Wat?Lezing Marita Mathijsen over opkomst jeugdliteratuur in 19e eeuw
Waar?Amsterdam (De Burcht, Henri Polaklaan 9) ,
Wanneer?08/10/2006
Meer informatie?Website